open-navfaktor-logo
search
"Zajedno za BiH"
Šulić nema legitimitet bošnjačkog naroda, ne može biti potpredsjednik NSRS-a
Zastupnica Zastupničke  grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić ukazala je večeras da Denis Šulić, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD), koji je predložen za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, nema legitimitet bošnjačkog naroda.
03.03.2020. u 20:17
get url
text

Smajić je istakla da ta zastupnička grupa smatra da je Šulićevo imenovanje još jedan vid diskiminacije nad Bošnjacima i oduzimanje njihovog minimalnog prava predviđenog Ustavom i zakonom.

- Ne želimo da prebrajamo krvna zrnca nikome, ali tokom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima – rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a večeras tokom sjednice.

Podsjetila je da se "pod plaštom politike SNSD-a i dalje vrši diskiminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u školama po pitanju izučavanja maternjeg jezika, kao i nacionalne grupe predmet i samog naziva maternjeg jezika".

- Denis Šulić nije nigdje izjavio da se u Srebrenici dogodio genocid, i iako za to postoji presuda međunarodnog suda, što znači da ga negira. Zbog te činjenice ne može ni u jednom momentu predstavljati mene kao žrtvu genocida, kao i i druge Bošnjake u Narodnoj skupštini RS – ukazala je Smajić.

Tvrdi da je politika koju zastupa Šulić sve učinila da legitimne predstavnike Bošnjaka, tj. Zastupničke grupe "Zajedno za BiH" svede na minimum.

U Narodnoj skupštini RS-a očekuje se glasanje o razmatranim tačkama današnjeg zasjedanja, među kojima je i prijedlog SNSD-a za imenovanje Šulića za potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.