open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava u USK
Sukobi migranata zapalili i političare, Fazlić: Ružnić preko njih vodi kampanju kontra SDA na štetu Bihaća
Sve češći sukobi migranta na području Bihaća postali su povod i za tamošnje političke sukobe gdje su akteri uglavnom premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. 
22.04.2022. u 17:41
get url
text

U Bihaću su se u manje od mjesec dana dogodile tri pucnjave među migranatima u kojima je jedna osoba ubijena, jedna teško i tri lakše ranjene. Kod uhapšenih migranata pronađeno je i oružje za koje se tek mora utvrditi da li je korišteno u svim obračunima, a kako prenose mediji u USK, kalibar oružja je isti.

Senahid Nuhanović, bivši je načelnik Krim-sektora MUP-a USK-a i rukovodilac u SIPA-i, koji je dio radnog staža proveo obučavajući i testirajući pripadnike Agencije na vježbama gađanja. On je za FTV o pucnjavi u kojoj je jedan migrant ubijen, a drugi zadobio teške povrede, kazao:

 - Na osnovu analize snimka može se reći slobodno, a i na osnovu iskustva, da se ovdje radi o licu koje je upotrijebilo vatreno oružje na jedan profesionalan način ili možemo reći da je to lice zna rukovati oružjem.

Ubistvo se desilo na oko 200 metara od policijske stanice.

Sukobi migranata izazvali su i političke sukobe između Ružnića i Fazlića.

Gradonačelnik Bihaća Fazlić (POMAK) smatra da najveću krivicu i odgovornost snosi premijer USK Mustafa Ružnić i njegova stranka NES (A-SDA), te ga je optužio da na migrantskoj krizi gradi političku kampanju kontra SDA, a na štetu Bihaća. Smatra i da je evidentno da su policijske agencije napravile propuste. 

VEZANI TEKST - Međusobni obračun u centru Bihaća: Jedan migrant ubijen, drugi ranjen
 

Iz Fazlićevog kabineta tvrde da je MUP USK bio upućen u dešavanja u Bihaću prije samog ubistva 15. aprila, te da naoružana grupa migranata boravi u tom gradu i da je tome prethodilo jedno ranjavanje 8. aprila kod kampa Lipa, a drugo 10. aprila kod Doma penzionera.

- Ne želim da raspravljam šta je čija nadležnost. Ne želim da raspravljam o međusobnim optuživanjima policijskih agencija. Ne želim da raspravljam da li je trebalo izvršiti deportaciju nekih ljudi, kad dobro znamo iz protekle četiri godine da je nemoguće izvršiti deportaciju - jedna je od izjava gradonačelnika Fazlića.

Ovakav stav gradonačelnika Fazlića na sastanku Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom USK je oštro kritikovan. Smatraju da je u cijelom obraćanju, čiji je ovo samo dio, prozvao policiju i one koji su jedini radili na ublažavanju migrantske krize, prenijeli su lokalni mediji.

- I najveća izloženost i najveći angažman bio je onaj Ministarstva unutrašnjih poslova i naše policije. Krajnje je nekorektno od gradonačelnika upirati prstom u policiju Unsko-sanskog kantona - rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Premijer nema nikakvu potrebu da tobože brani pripadnike policije ili bolje rečeno da se krije iza njihovih leđa, kazao je Fazlić, te dodao da premijer ima dužnost da im osigura uvjete za rad i normalan ambijent na radnom mjestu te dostjna primanja kako bi prestali da napuštaju svoja radna mjesta i odlaze u inostranstvo, "umjesto da rasipa milione na političke projekte kojima kupuje političku podršku za svoj opstanak na vlasti".

-  Nema potrebe ni da brani zdravstvene radnike, nego također da im osigura normalne uvjete za rad i primanja, a građanima zdravstvenu zaštitu gdje porodilje i novorođenčad neće gubiti živote a on licemjerno ići na proteste za nešto za šta je upravo on odgovorn - uzvratio je Fazlić.

Premijer Ružnić je u izjavi medijima prije dva dana optužio Službu za poslove sa strancima u BiH da su zataškali incident u Lipi 8. aprila.

- Radi se o grupi osoba kojima je izrečena mjera protjerivanja iz BiH prije dvije godine, a i dalje borave u našoj državi. Iz Službe za poslove sa strancima u BiH moraju dati odgovor kako. Uz to, zašto nas nisu putem koordinacije policijskih tijela informirali o pucnjavi u PPC Lipa prije nekoliko dana, a koja je, prema dosadašnjoj istrazi, prethodila ovom nemilom događaju (ubistvu, op. a). Mi za sada nemamo jasnog odgovora - kazao je Ružnić.

Međutim, kako je Faktoru rečeno iz naših izvora, postoji službena zabilješka od 8. aprila koja ukazuje na to da je MUP USK, pa i vlast na čelu sa Ružnićem, znao za incident. Da je incident prijavljen i da su policijske patrole izašle na mjesto događaja i da je povrijeđenom ukazana pomoć. 

Ružnić je Fazlića optužio da je u bliskim odnosima sa "sa lokalnim moćnicima pojedinih hotela koji su zaradili višemilionska sredstva na migrantskoj krizi, kao što je hotel Sedra". Upitao je Ružnić Fazlića da li su te migrantske krize bile vještačke kako bi neko zarađivao na toj krizi.

Izrevoltiran Ružnićevim izjavama, oglasio se i vlasnik hotela Sedra Halil Bajramović, koji nije ostao dužan premijeru. Naprotiv, u vrlo oštrom tonu pa i sa dozom uvreda, objavio je poduže obrazloženje i dokumente. 

- Mustafa da te podsjetim Sedra je u Cazinu i ja nisam mogao dogovarati smještaj migranata sa gradonačelnikom Bihaća za smještaj u Cazinu, nije niko lud… Ja sam sa tobom dogovarao smještaj migranta u Sedri i sa tvojim šefom gradonačelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem, a ne sa Šuhretom Fazlićem iz Bihaća. Nije to pitanje bilo na Gradskom vijeću Bihaća, nego Cazina. To je jasno svima koji su pismeni, nisu svi kupili diplome u vašem kriminalnom aranžmanu Vitaplusu u Cazinu. Da sam htio pristati da tebi dajem pare od zakupnine za migrante u interesu vaše krimogene NES/ASDA, i danas bi migranti bili smješteni u Sedri kao što su smješteni kod tvog ahbaba Borisa Horvata - Bore Miral iz Velike Kladuše - napisao je, između ostalog, Halilović na svom Facebook profilu. 

U Krajini su i sve glasniji pozivi premijeru USK Ružniću da se uozbilji i prestane zloupotrebljavati migrantsku krizu za političke napade i prebacivanje odgovornosti na državne institucije, a na štetu građana Bihaća. Također, sve su učestaliji pozivi da se u skladu sa zakonom i pozicijom koju obnaša, umjesto optuživanja drugih uspostavi dobru saradnju i komunikaciju MUP-a USK sa Službom za poslove sa strancima BiH i Ministarstvom sigurnosti, a u cilju konstantne aktivnosti premještanja migranata sa ulica i nedozvoljenih lokacija u kamp Lipa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.