open-navfaktor-logo
search
Diler se nagodio
Šuker pristao na 14 mjeseci zatvora, oduzima mu se novac i đubrivo
Priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom predmetu
02.10.2018. u 13:19
get url
text

Optuženi Vlastimir Tomić, 58-godišnjak iz Valjeva u Srbiji, priznao je krivnju za krijumčarenje droge te je sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH prema kojem je pristao da mu se izrekne kazna zatvora od 14 mjeseci za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Spomenuta kazna bit će izrečena Tomiću, ukoliko Sud BiH prihvati ovaj sporazum.  Također, u skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući mobitel i SIM kartice te kilogram folijarnog đubriva – agrostemina.

Optuženi se obavezuje da će nadoknaditi iznos od 400 KM, koji je pribavio prodajom opojnih droga.

Sporazumnim priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju ovih krivičnih djela, a koji su mu poznati i u kojim krivičnim djelima su sudjelovali.

On je uhapšen u policijskoj akciji "Nasljednik"u maju 2018. godine zajedno sa Stjepanom Lazarevićem, zvanim Braco (65) sa Pala i Bojanom Segićem, zvanim Debeli (41) iz Prnjavora.

Optužnicom im je na teret stavljeno da su od marta do maja 2018. vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci droge marihuana "skank", koju su nabavljali s područja Albanije, te drogu distribuirali na područje BiH i Austrije.

U optužnici je navedeno da je nakon nabavljanja droge Lazarević drogu držao i skladištio, dok je Tomić pronalazio kupce droge i nudio je na prodaju, a Segić ju je prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

SIPA je prilikom pretresa u akciji "Nasljednik" oduzela oko osam kilograma skanka, vozilo "škodu fabiju", digitalnu vagu, kao i tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po kilogram praškaste materije "Agrostemin" koja ima upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji i koja je prokrijumčarena iz Srbije, čamcem preko Drine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.