navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Različiti simptomi

Suha ili dehidrirana koža: U čemu je razlika i kako je njegovati

Već na prvi pogled suha i dehidrirana koža pokazuju različite simptome pa tako zahtijevaju i drugačiji pristup u liječenju.

Objavljeno: 01.05.2020. u 14:52
get url
text

Međutim, prosječnoj osobi koja nema znanja iz dermatologije može zvučati kao da se radi o istom problemu. Evo u čemu se ta dva stanja kože zapravo razlikuju.

Suha koža

Moglo bi se reći da je suha koža više tip kože nego bolest u pravom smislu riječi. Nju karakterizira napet i grub vanjski sloj, što je posljedica manjka masnih komponenata u koži. Kada nema dovoljno ulja ili sebuma, koža obično gubi svoj "mladenački sjaj". Možda i nije tako čudno što je problem suhe kože prilično uobičajen među osobama starije životne dobi s obzirom na to da njihova koža ne proizvodi više dovoljno ulja koje bi je održavalo vlažnom.

U nekim drugim slučajevima, suha koža može biti simptom hroničnog ekcema, do kojeg dolazi uslijed manjka proteina filagrina u koži, proteina koji ima ključnu ulogu u zaštiti kože. Osobe s ekcemom obično imaju suhu te istovremeno i perutavu kožu.

Dehidrirana koža

S druge strane, dehidriranu kožu karakterizira manjak vode, a ne masti u koži. Zbog toga je u ovom slučaju riječ više o bolesti nego o tipu kože. Što se tiče izgleda, dehidrirana koža djeluje obješeno, bez sjaja je i može izgledati pomalo pepeljaste boje kod osoba s tamnijom puti. Dehidriranu kožu može imati svako, a ne samo osobe određene starosne dobi.

Liječenje

Za suhu kožu rješenje je svakodnevno nanositi proizvode na bazi ulja koji će je navlažiti, odnosno nadoknaditi manjak ili potpuno odsustvo prirodne masti u koži. Za dehidriranu kožu stručnjaci preporučuju proizvode bogate hidratantnim tvarima, poput onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili glicerin jer su te tvari vrlo učinkovite u hidriranju isušenih ćelija kože. Tokom zimskih mjeseci mnogi ljudi se žale na to kako im koža postaje suha.