Suđenje za zločine u Orašnju prekinuto zbog lošeg videolinka s Beogradom

objavljeno: 07.02.2018. u 12:55

Na suđenju za zločine počinjene u Orašju, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je saznala da su u maju 1992. ubijena četverica njenih komšija srpske nacionalnosti u Bukovoj Gredi.

Joka Božić, koja je svjedočila videolinkom iz Beograda, kazala je da su hrvatski vojnici početkom aprila počeli praviti nerede u okolini Orašja.

- Mićo Gavrić i još trojica komšija tražili su oružje u šiblju po naredbi hrvatske vojske. Kasnije su odvedeni u obližnje njive. Čula sam pucnje. Saznala sam da su ubijeni. Pričalo se da ih je bagerom tada zakopao Marko Ivanić, a njihova tijela tek kasnije porodica je premjestila u Obudovac - rekla je Božić.

Za zločine počinjene u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Svjedokinja je govorila i o ubistvu Marka Maksimovića, kojeg su, prema njenim tvrdnjama, vojnici ubili u polju pšenice u Bukovoj Gredi.

Suđenje je prekinuto zbog loše veze i videolinka s Beogradom, a odlučeno je da Tužilaštvo BiH svjedokinju pokuša dovesti u Sud BiH, gdje bi bilo nastavljeno njeno saslušanje. Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar, javlja BIRN BiH.