open-navfaktor-logo
search
Vrijeme je za reakciju
Sudija Vehabović o Dodiku: Konkretne poteze treba sad da povuče državno Tužilaštvo
Faris Vehabović, sudija Suda za ljudska prava u Strazburu, komentirao je današnju odluku političkih predstavnika iz RS-a o blokadi državne vlasti sve dok se ne usvoji zakon kojim bi se uklonile strane sudije iz Ustavnog suda BiH.
12.02.2020. u 22:09
get url
text

-Bilo bi opravdano da su se sastali i razgovarali o provedbi odluke Ustavnog suda BiH, a ne da prave plan o blokadi cijele države i uništavanju Ustavnog suda i njegove suštine - naveo je Vehabović.

Vladajući iz manjeg bh. entiteta RS, kako dodaje, pokušavaju ucjenama i donošenjem novog zakona da se riješe stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. On poručuje i to kako se ovo pitanje ne može riješiti donošenjem novog zakona, nego isključivo izmjenom Ustava BiH.

-Ustavom je utvrđeno, nakon isteka prvog mandata Ustavnog suda, odnosno petogodišnjeg od prvog sastava Ustavnog suda poslije Daytona da Parlamentarna skupština može donijeti zakon kojim će propisati drugačiji izbor sudija stranaca. Ne dovodeći u pitanje uopće njihovo prisustvo - objasnio je Vahabović u razgovoru za Hayat.

U Banjoj Luci se razmatralo kako će se povući odluka kojom NSRS bira sudiju, a Vehabović kaže da to nije moguće, osim u tri situacije.

-To može u slučaju da sudija umre, sam da podnese ostavku ili da ga ostale kolege smijene, a za to moraju postojati određeni valjani razlozi. U ovom slučaju ne može NSRS povući saglasnost o njihovom imenovanju - ističe Vehabović.

Na sastanku u Banjoj Luci gdje se kovao plan rušenja bh. pravosuđa, kao i same države Bosne i Hercegovine, bio je prisutan i predsjednik Ustavnog suda bh. entiteta RS, Džerard Selman, što je primijetio i Vehabović.

-On ovakvim ponašanjem briše granicu između zakonodavne i izvršne vlasti i sudske vlasti. Šalje jasnu poruku da Sud RS-a nije neovisan i nepristrasan i da od njega građani ne mogu očekivati ono što se u normalnim državama dešava, a to je donošenje nepristrasnih odluka - navodi Vehabović.

Zaključuje da je ovo situacija u kojoj prve konkretne poteze treba da povuče državno Tužilaštvo u okviru zakonskih mogućnosti, a s druge strane da VSTV nadgleda eventualne radnje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.