open-navfaktor-logo
search
Apelacija Borjane Krišto
Sudija Ustavnog suda BiH je nakon ove fotografije trebao biti smijenjen
Da se Ustavni sud BiH vodi nepromjenjivim principima i ustavljenom praksom, Mato Tadić bi nakon objavljivanja ove fotografije trebao biti smijenjen
07.11.2018. u 21:33
get url
text

Ustavni sud BiH bi na narednoj plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 29. i 30. novembar, mogao donijeti odluku o apelaciji Borjane Krišto, kojom zamjenica predsjednika HDZ-a BiH nastoji osporiti odredbe Ustava FBiH o strukturi Doma naroda Parlamenta FBiH.

Za Krišto je sporna odredba prema kojoj se u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svakog kantona bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona, a odluka Ustavnog suda BiH, kakva god ona bila, bit će ključna smjernica u neophodnim izmjenama izbornog zakonodavstva.

S obzirom na važnost odluke, nije teško pretpostaviti da je u toku lobiranje za odgovarajući epilog apelacije. Potvrđuje to i angažman hrvatskih diplomata u Evropskoj uniji, kojim se, između ostalog, nastoji utjecati na odluku stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, čije će izjašnjavanje po ovom pitanju biti presudno.

Praksa pokazuje da je odnos sudija hrvatske nacionalnosti u Ustavnom sudu BiH određen, prije svega, potrebama HDZ-a BiH, a ne pravnim okvirima. Potvrdu te teze ne treba tražiti dalje od biografija sudija, među kojima su oni koji su u prošlosti kao članovi HDZ-a BiH obnašali ministarske dužnosti. Sponu pojedinih sudija Ustavnog suda BiH i HDZ-a, odnosno podnositelja apelacije u ovom predmetu, dokazuju i fotografije nastale tokom njihovih zajedničkih druženja. Jedna takva posljednjih dana kruži medijima, uz konstataciju da je nastala nedavno u jednom restoranu te da su akteri fotografije razmatrali strategiju po aktuelnoj apelaciji.

Fotografiju, na kojoj se potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić vidi u društvu HDZ-ovih zvaničnika Borjane Krišto, Bariše Čolaka i Mate Jozića te zamjenika direktora SIPA-e Đure Kneževića objavio je Faktor još 16. juna 2017. godine, a nastala je uoči sjednice Ustavnog suda BiH koja je održana 1. juna 2017. godine i na kojoj su kao neustavne proglašene pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. Apelaciju je podnijela upravo Borjana Krišto.

Fotografija nastala 2017. godine u jednom od sarajevskih restorana   FOTO: FAKTOR

Takvu odluku Ustavnog suda BiH su HDZBiH i SNSD pokušali iskoristiti za stvaranje pravnog okvira u kojem bi zvaničnici političkih stranaka bili doslovno amnestirani od odgovornosti za krivična djela. Realizacija te namjere im nije pošla za rukom, zahvaljujući reakciji međunarodne zajednice, pa je u konačnici usvojen prijedlog koji je uputila SDA.

Bez obzira što sporna fotografija nije nastala nedavno već prije više od godinu dana, to ne mijenja suštinu poruke koju ona šalje, a to je neprimjerena spona sudija Ustavnog suda BiH i politike, odnosno podnositelja apelacije. Bilo kakav kontakt podnositelja apelacije sa sudijom koji donosi odluku u tom predmetu bi u bilo kojoj državi bio neprihvatljiv i kao takav sankcioniran.

Da se Ustavni sud BiH vodi nepromjenjivim principima i ustavljenom praksom, Mato Tadić bi nakon objavljivanja ove fotografije trebao biti smijenjen.

U prilog tome ćemo podsjetiti na odluku Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, kada su sudije donijele jednoglasnu odluku o smjeni njihovog kolege Krstana Simića. Procedura za njegovu smjenu je pokrenuta zbog procjene da je "narušio ugled i dostojanstvo Ustavnog suda BiH", a povod je bilo Simićevo pismo Miloradu Dodiku u kojem se, oslovljavajući ga sa "šefe", pravda zbog odluke Ustavnog suda BiH u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića.

{$galerijaFotografija}

Da je Simić narušio ugled i dostojanstvo Ustavnog suda BiH, smatrao je i Mato Tadić koji je podržao odluku o njegovoj smjeni. Iako je on sam svojim druženjima sa apelantima u najmanju ruku doveo u pitanje ugled i dostojanstvo te institucije, procedura za njegovu smjenu nikada nije pokrenuta.

Prijedlog odluke o razrješenju sudije Ustavnog suda BiH Krstana Simića
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.