open-navfaktor-logo
search
Bruka u Srbiji
Sudija progovorio o namještanju utakmice: E, imaš "stotku" kod mene od jučer
Veliki skandal trese fudbalsku Srbiju.
21.10.2022. u 12:08
get url
text

Željko Šolajić, pomoćni sudija iz Ivanjice, tvrdi kako je glavni sudija Nikola Petrović namjestio utakmicu treće lige između Mihajlovca i Rađevca, a onda pokušao sa njim podijeliti novac.

Utakmica je završena rezultatom 1:0, a Šolajić, koji je bio "mahač" na tom susretu, tvrdi da je pobjeda Mihajlovca bila neregularna, piše Sport Klub koji je objavio njegov iskaz u kojem govori o tome šta se događalo za vrijeme i poslije meča.

- U jednom trenutku u prvom poluvremenu se dogodio školski primjer situacije u kojoj igrač domaće ekipe kasni s odigravanjem lopte i pri tome u predjelu skočnog zgloba gazi gostujućeg igrača. Situacija se odvija između glavnog sudije i mene i na komunikaciji mu govorim: "Prekršaj, žuti!". Nakon par trenutaka, kako nisam dobio odgovor, ponavljam: "Gaženje, žuti karton".

Na to mi glavni sudija odgovara: "Oprosti, j*** ga, sad je kasno, lopta je već izašla u aut". Bilo mi je to čudno, ali prihvatio sam odluku glavnog sudije. Ja sam svoj dio posla odradio - rekao je Šolajić za Sport Klub, a potom ispričao drugi slučaj, kada se sukobio sa glavnim sudijom oko ofsajda:

- Ako ćeš ti da presuđuješ i ofsajde, onda ti ja ne trebam, izvoli ovu zastavicu, a ja idem kući.

Uslijedile su nove razmjerice.

- U nadoknadi vremena, pred kraj utakmice, igrači gostujuće ekipe izvode udarac iz ugla, iz odbijene lopte postižu pogodak, koji sudija Petrović poništava. To bi bio pogodak za 1:1 i vjerovatno konačan rezultat utakmice... Pitao sam kolegu Petrovića da li je sigurno bio prekršaj, jer ga nisam uoči. Odgovorio mi je da jeste, da je vidio prekršaj i da je zbog toga poništio pogodak gostiju - objasnio je Šolajić.

Iskusni mahač odbio je poslije meča večeru sa predstavnicima domaćina. Opisao je i drugi susret sa Zoranom Širokim, bivšim sudijom iz ere strahovlade Slaviše Kokeze.

- Pitao je da li sigurno idem kući zbog žene i malog djeteta, što sam naveo kao razlog. Rekao sam da nisam, pozdravio se sa kolegama i posmatračem, sjeo u automobil i otišao kući, bez potrebe da se pravdam bilo kome zbog svoje odluke.

Podjednako interesantno bilo je i poslije utakmice. Poslije propuštenog poziva, u večernjim satima, glavni sudija Nikola Petrović dan kasnije, bio je uporan da dobije pomoćnika.

- Javio sam se, a on mi se obratio rečima: "E, imaš "stotku" kod mene od jučer". Ne ulazeći u to na kakvu "stotku" misli, rekao sam mu: "Tu "stotku" uzmi lijepo i vrati onima koji su ti dali, ili je podijeli među kolegama, meni je nebitno, ali je bitno da ti koji su ti dali, znaju da nisam htio da je prihvatim". Poslije kratkog ubjeđivanja, shvatio je da to ne želim i tu je naša komunikacija završena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.