Sudija Arthur Engoron, odlučujući u građanskoj parnici koju je pokrenula njujorška državna tužiteljica Letitia James, utvrdio je da su Trump i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravače i druge tako što su masovno precijenili njegovu imovinu i preuveličali njegovu neto vrijednost na papirima korištenim za sklapanje poslova i osiguranje kredita.

Engoron je naredio da se neke od Trumpovih poslovnih licenci ukinu kao kazna, što im otežava ili onemogućuje poslovanje u New Yorku, i rekao da će i dalje imati nezavisnog monitora koji će nadgledati operacije Trump Organization.

Ako žalba ne uspije, naredba bi Trumpu oduzela ovlaštenje da donosi strateške i finansijske odluke o nekim od njegovih ključnih nekretnina u državi.

Trump je u nizu izjava osudio tu odluku, nazivajući je "neameričkom" i dijelom tekuće zavjere da se našteti njegovoj kampanji za povratak u Bijelu kuću.

- Moja građanska prava su povrijeđena i neki apelacioni sud, bilo savezni ili državni, mora poništiti ovu užasnu, neameričku odluku - napisao je na svojoj stranici Truth Social.

On je insistirao da je njegova kompanija odradila veličanstven posao za državu New York i savršeno poslovala, nazvavši ovo veoma tužnim danom za pravosudni sistem države New York.