open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažno
Sudi mu se i za otmicu i ubistvo Zejćirovića: Suan Halilović osuđen na godinu i po zatvora zbog dilanja droge
Osnovni sud Brčko distrikta osudio je Suana Halilovića (41), kojem se istovremeno sa još tri osobe sudi za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, na godinu i šest mjeseci zatvora zbog prodaje droge. 
16.12.2020. u 12:44
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Brčko distrikta, Halilović je optužen da je 31. oktobra prošle godine, kada je nad njim izvršen pretres, kod sebe radi prodaje držao opojne droge marihuanu i amfetamin. Također mu je stavljeno na teret da je zabranjene supstance skrivao i u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje mu je dan kasnije pronađena marihuana, sjeme za njen uzgoj i 48 dijelova najlonskih vrećica s tragovima ove opojne droge.

- Vodeći istovremeno postupak za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, Tužilaštvo je protiv Suana Halilovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića najprije okončalo istrage zbog neovlaštenog prometa opojnih droga s čime su od ranije dovođeni u vezu. Tokom boravka u pritvoru u okviru istrage za otmicu i ubistvo Zejćirovića za šta su, uz Samida Šabanovića, nakon šest mjeseci i optuženi, Tužilaštvo Distrikta procesuiralo ih je i za krivična djela iz oblasti narkokriminala. Tužilaštvo je tako u odvojenim postupcima protiv njih trojice najprije podiglo optužnice za krivična djela neovlaštene poizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga dostavivši ih sudu na daljnje procesuiranje - navodi se u saopćenju.

Iz Tužilaštva dodaju sa su, zastupajući optužbu pred Osnovnim sudom Distrikta, dokazali krivicu Halilovića i Djedovića, dok se optuženom Hukiću pred ovim sudom i dalje sudi.

- Ocijenivši dokazanim optužbe za neovlaštenu poizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, sud je Halilovića oglasio krivim osudivši ga, kao što je ranije i Djedovića, na zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci. Presuda Haliloviću nije pravosnažna, budući da je njegov branilac izjavio žalbu Apelacionom sudu Distrikta na koju je Tužilaštvo već dalo odgovor - stoji u saopćenju.

S druge strane, po optužnici za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića izvršeno 17. novembra prošle godine, Tužilaštvo nastavlja postupak pred sudom protiv četvorice
optuženih.

- U dosadašnjem dijelu suđenja Tužilaštvo je izvelo dokaze na kojima je zasnovalo optužnicu, a glavni pretres u ovom slučaju nastavljen je izvođenjem dokaza odbrane- saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.