Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svedoka Siniše Renovice, koji je rekao da je vidio kamion sa leševima nedaleko od Kravice, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

U današnjem nastavku glavnog pretresa, svjedočio je Siniša Renovica, bivši komandir voda u Drugoj četi Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je blizu hangara Kravica vidio kamion sa leševima.

On je sudu ispričao kako je njegova četa u julu 1995. godine bila raspoređena u školi u Konjević-Polju i kako je "svojim privatnim vozilom" sa komandirom čete Neđom Ikonićem krenuo ka Bratuncu, a tim putem prošao i pored hangara Kravica.

-Pucalo se i tada, čulo se zviždanje metaka - rekao je Renovica, a na pitanje da li je, prolazeći pored hangara, vidio ko je pucao, naveo je da nije.

Upitan da li je prolazeći pored hangara vidio ljude tamo, svjedok je odgovorio da nije vidio ljude.

Međutim, on je sudu ispričao da su dalje putem ka Bratuncu u popodnevnim satima naišli na kamion "koji je možda bio vojni, a možda i ne" na kom su bili leševi, "što je bilo grozno", istakavši da ne može da "licitira brojem žrtava na njemu, ali dvadesetak je bilo sigurno".

-Kako sam nailazio na kamion, vidio sam tijela ljudi, kamion nije imao ceradu, obišao sam taj kamion i nastavio u pravcu Bratunca. Otišao sam u stanicu milicije u Bratuncu sa Neđom da vidimo koliko ćemo još ostati (raspoređeni u školi u Konjević-Polju) - ispričao je, dodavši da su u Bratunac otišli, jer nisu imali više ni municije, ni hrane.

Kako je dodao, u Bratuncu je bio Ljubiša Borovčanin, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenog 1995. u Srebrenici. Ova presuda postala je pravosnažna nakon što se Borovčanin nije žalio.

Renovica je danas kazao i da poznaje prvooptuženog Milidragovića, da su zajedno bili na Jahorini u Centru za obuku, kao i optuženog Golijanina, ali "vrlo malo, iz viđenja". 

Na današnjem suđenju opet se nisu pojavili svjedok Radenko Ðurković, kao ni zaštićeni svjedok 301, koji je odbio da svjedoči zbog pretnji koje je primao putem mobilnog telefona krajem prošle godine. On je u sudu dostavljenom zapisu rekao da se osjeća iznevjerenim, jer sud nije uspio da zaštiti njegov identitet, zbog čega usled stresa koji je preživio i dalje boluje od malignog oboljenja. Danas se nije pojavio ni svjedok Tomislav Krstović.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. novembar kada je trebalo da svjedoče tri svjedoka odbrane, ali oni neće svjedočiti tada, jer je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo dopis da oni nisu na tim adresama na koje je sud poslao zahtjev. Zbog toga je riješeno da 13. novembra budu opet pozvani Krstović, Đurković i zaštićeni svjedok 301.