open-navfaktor-logo
search
Ispitana tri svjedoka
Suđenje za ubistvo policajaca: Muškarac s ožiljkom na licu obilazio mjesto zločina
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem troje svjedoka optužbe, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu (KSS) nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino polje 26. oktobra 2018. godine.
10.04.2023. u 13:05
get url
text

Svjedok Halil Mujezinović, noćni čuvar u ugostiteljskom objektu u neposrednoj blizini mjesta događaja (Geteova br. 4), svjedočio je na okolnosti onoga što se dešavalo kobne noći.

Potvrdio je u direktnom ispitivanju kako je u 'kritično vrijeme' čuo dva rafala, jedan kraći, a potom duži, te da je instiktivno prišao portalu i vidio policijsko vozilo koje lagano ide iz pravca raskrsnice prema objektu tržnog centra 'Bingo' s uključenom rotacijom.

Policijsko vozilo je, kako je kazao, samo stalo u blizini, a ubrzo je iz zgrade 'sletio' momak koji je nazvao policiju. Ovaj svjedok, prema vlastitom kazivanju, nije prilazio vozilu, ali je s određene distance vidio oštećenja na vozilu s desne strane.

Naveo je kako je ubrzo, nakon nekih pet minuta, na mjesto događaja stigla policija, ali se nije mogao izjasniti kako je došlo do pucnjave, ponavljajući da je čuo dva rafala.

U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na pitanja advokata Duška Tomića, branitelja drugooptuženog Macana, svjedok Mujezinović je ponovio kako je čuo samo dva rafala, te da nije čuo pištoljske pucnje.

Budući da je branitelj naveo da je ranije razgovarao sa ovim svjedokom, reagirala je zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Aida Topalović, upozoravajući kako branitelji ne mogu posjećivati svjedoke. Advokat Tomić je replicirao, pitajući - gdje to piše, u kojoj zakonskoj odredbi, uz opasku da on to radi već 20 godina.

Svjedok Jasmin Belan, stanar zgrade na adresi Geteova br. 4, kazao je kako se 'kritičnog momenta' nalazio u stanu na četvrtom spratu, potvrdivši, kao i prethodni svjedok, da je čuo dva rafala, kraći i duži.

Naveo je kako je sišao dole te da se policijsko vozilo kretalo Geteovom ulicom od broja 1. do broja 6., prema Bingu, gdje se samo zaustavilo na trotoaru.

Dodao je kako je odmah nazvao policiju te sišao da pomogne pod pretpostavkom da možda ima povrijeđenih kojima će trebati pružiti prvu pomoć.

Naveo je također, kako je vidio da je policijsko vozilo izrešetano, te da je nakon što je prišao na jedan metar udaljenosti uočio policajce koji su izgledali kao da spavaju.

Po riječima ovog svjedoka, u tom trenutku je dotrčao jedan policajac i rekao da ništa ne diram, te da zovem hitnu.

I ovaj svjedok je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da nikakvu drugu pucnjavu osim rafalne iz automatskog oružja nije čuo.

Kazao je to odgovarajući na upite advokata Tomića, te potvrdio kako je policijsko vozilo na mjestu događaja nastavilo da radi pod gasom u leru.

Inače, obojica svjedoka su isto jutro saslušani/dali iskaz u policiji.

Svjedokinja Esma Sušić ispričala je da stanuje na prvom spratu zgrade u Bosanskoj ulici na broju 1. te da radi u kiosku 'Duhanprometa' u blizini mjesta zločina. Podsjetila je kako je 'kritičnog jutra' ustala rano te da je dok je bila u kupatilu čula kao da neko u nešto lupa.

Pomislila je da neko obija kiosk, te je nakon što je otvorila prozor vidjela crno vozilo koje je iz Geteove ulice skrenulo ka Mojmilu, a koje joj je ličilo na džip. Nakon što joj je predočen zapisnik ranijeg iskaza, svjedokinja je kazala da se ne razumije u automobile, te da nije sigurna da se radilo o džipu.

Svjedokinja je u direktnom ispitivanju potvrdila kako je dan kasnije, ujutro 27. oktobra iz kioska vidjela kako se u blizini parkirao crni automobil/limuzina sa zatamnjenim staklima te da je iz njega izašao muškarac u dobi 35 do 40 godina, koji je pogledao letimično oko radnje (kioska) i unutra zavirio.

Nakon toga, ta je osoba kupila jedan dnevni list, vratila se u auto i uputila ka Mojmilu. Ista osoba se, kako je svjedokinja s prozora stana vidjela, navečer oko 20 sati pojavila na istom mjestu u vrijeme dok je u drugoj smjeni radila njena kolegica.

Odgovarajući na pitanja advokata Tomića u unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je kazala kako je izgledalo da spomenuta osoba traži videonadzor, opisujući ga kao visokog momka u crnim hlačama i kožnoj crnoj jakni s ožiljkom na desnoj strani lica.          

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.      

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke 'seat-leon' u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila 'audia A-6' uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon duge i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu je počelo 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela - ubistva i tešku krađu.

Pretres je i ovaj put je propraćen jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima u i oko Kantonalne palače pravde.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 18. april kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka optužbe ispitivanjem novih  svjedoka.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.