open-navfaktor-logo
search
Svjedočili prolaznici
Suđenje za ubistvo Floyda u SAD-u: Prikazani snimci na kojima moli policiju da ga ne povrijede
Na suđenju Dereku Chauvinu, bivšem američkom policajcu optuženom za ubistvo Georgea Floyda, prikazani su policijski snimci koji pokazuju njegovo hapšenje i posljednje trenutke, a svjedočila je i nekolicina slučajnih prolaznika, od kojih su neki komunicirali s Floydom.
01.04.2021. u 08:41
get url
text

Videosnimci sa kamera policajaca prikazali su Floyda kako moli policiju da mu ne naudi tokom hapšenja.

Na snimku se, također, vidi da je Chauvin koljenom pritiskao Floydov vrat duže od devet minuta, prenosi  BBC.

Sudu su prikazani snimci kamera koji pripadaju policajcima Toua Thaoau, Alexanderu Kuengu i Thomasu Laneu.

Kamera Dereka Chauvina pala je na zemlju dok se hapšenje odvijalo i nije zabilježila događaj.

Na videosnimcima je prikazan Floyd koji dahće i ponavlja da je klaustrofobičan, više puta kaže da ne može disati i poziva majku.

Charles McMillian, 61-godišnji svjedok, izjavio je u srijedu pred sudom da je posmatrao hapšenje 25. maja 2020. godine i da je podsticao Floyda da se povinuje policiji, ponavljajući mu više puta da ne može pobijediti.

Dok je Chauvin klečao na Floydovom vratu, a Floyd vapio za pomoć, McMillian se na videosnimku može čuti kako policiji govori da mu skine koljeno sa vrata, prenosi CNN.

McMillian je na sudu izjavio da je, nakon što je beživotno tijelo Floyda odvezeno, u kratkom razgovoru s Chauvinom rekao da je ono što je vidio bilo pogrešno.

Četrdesetšestogodišnji George Floyd kupio je cigarete u prodavnici u Južnom Minneapolisu 25. maja 2020. navečer, a prodavac je sumnjao da mu je dao falsificiranu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Floyd odbio vratiti cigarete.

Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su ga pokušali ubaciti u automobil, pružio je otpor.

Borba se završila tako što je Floyd oboren na ulicu.

Tužioci tvrde da je policajac Chauvin stavio lijevo koljeno na Floydov vrat i držao ga tako duže od devet minuta.

Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan spriječio svjedoke da intervenitraju, pri čemu je  više od 20 puta Floyd rekao da ne može disati.

Na videosnimku se vidi i kako njegovo beživotno tijelo policija odvozi, a sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Chauvin je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namjere, za šta je maksimalna kazna 40 godina zatvora.

Nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena, za koju stručnjaci kažu da ju je lakše dokazati i za koju je, prema državnom zakonu Minnesote, maksimalna zatvorska kazna 25 godina.

Advokati odbrane tvrde da je 46-godišnji Floyd umro od predoziranja i zbog lošeg zdravlja, a da je upotrebljena policijska sila bila razumna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.