open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Suđenje za brutalnu pljačku: Zbog trauma od napadača, starac svjedočio videolinkom
Milaković je danas ispričao da su ga razbojnici napali u snu, vezali mu ruke telefonskim kablom, te ga brutalno pretukli polomivši mu vilicu, a zatim odnijeli oko 50.000 eura i pet miliona starih jugoslovenskih dinara
17.05.2019. u 18:31
get url
text

Ostoja Milaković (81) iz sela Kmećani kod Banje Luke danas je u Okružnom sudu Banja Luka svjedočio iz posebne prostorije putem videolinka, zbog trauma od napadača koji su
ga brutalno pretukli i ukrali mu novac u decembru prošle godine.

U banjalučkom sudu danas je počeo proces za krivično djelo razbojništvo Predragu Ivanoviću iz Užica u Srbiji, dok su za ovo djelo optuženi i Milija Božić i Lazar Perić također iz Užica, a protiv njih je proces razdvojen i sudit će im se u Srbiji.

Milaković je danas ispričao da su ga razbojnici napali u snu, vezali mu ruke telefonskim kablom, te ga brutalno pretukli polomivši mu vilicu, a zatim odnijeli oko 50.000 eura i pet miliona starih jugoslovenskih dinara.

Međutim, ovoliki iznos nije naveden u optužnici i to je suma koju je starac danas prvi put spomenuo u sudnici, precizirajući da se radilo o "novcu koji je bio u tašni i bilo je 95
novčanica od po 500 eura".

Tužiteljica  Žana Bojić rekla je da on u istrazi nije pominjao 95 nočanica od po 500 eura, ali je starac ostao pri tvrdnji da mu je taj novac oduzet.

- Napali su me dok sam spavao tako da se napada ne sjećam, samo znam da sam, kada sam došao sebi, ležao na podu na pločicama i bio sav krvav, polomljen, a ruke mi svezane. Glava mi je bila u krvi, a vilica polomljena i obraz probušen. Nekako sam se odvezao i uspio pridići i pozvati komšije – ispričao je Milaković.

Podvukao je da nikoga od napadača nije vidio.

Naveo je i da su mu napadači sve polupali u kući, uključujući i fiksni i mobilni telefon, te polomili kvake i brave na vratima.

- Novac je bio u tašni i bilo je 95 nočanica od po 500 eura, odnijeli su i satove pokojnog oca i pokojne supruge, kao i testament i ugovore. Tražim da se dosudi da mi se to sve vrati. Burtalno su me pretukli i svuda po kući bilo je krvi, a jedan inspektor kada je došao rekao je "ovdje nije čovjek ubijen, već izgleda kao da je zaklan" - rekao je Milaković.

Vještak sudske medicine Zoran Obradović utvrdio je da se na dva duksa i pantalonama, oduzetim od optuženih, nalazio DNK žrtve i optuženog Ivanovića.

Optužnica tereti Ivanovića da je zajedno sa Perićem i Božićem 6. decembra prošle godine, ušao u Milakovićevu kuću u Kmećanima u namjeri da ga opljačkaju, jer su čuli da ima novac, pošto je austrijski penzioner. Navodi se da su se do kuće dovezli "fiatom", koji su parkirali 100 metara dalje, a zatim ušli u kuću koja je bila otključana.

Nakon što su ga pretukli i izvršili premetačinu po kući, ukrali su, kako stoji u optužnici, 20 austrijskih šilinga i neutvrđen iznos kovanica, te pobjegli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.