Odgovarajući na novinarski upit u vezi s motivima optužbe, kazala je kako neće govoriti o tome šta je Tužilaštvo htjelo i da li je to produkt neke konfuzije ili je, naprosto, produkt nepoznavanja činjenica i procedura ili silne želje da se dokaže nešto što je nedokazivo.

- Neodrživa je optužba u kojoj se kaže da je Jelka Milićević smijenjena s mjesta komandanta Štaba (Federalnog štaba civilne zaštite, op. a.), a onda poslije toga ona njima (ostalim optuženima) omogućuje da izvrše krivično djelo, odnosno da se dođe do željene posljedice - da se pribavi nekome korist – pojašnjava braniteljica petooptužene.   

Istovremeno, ističe kako su to stvari koje su logički nedokazive, te navodi kako je krajnje uvredljivo to da tužioci nisu došli ni na jednu završnu riječ odbrana / branilaca.

Elementarno nepoštivanje Suda

- To se nikada nije desilo…, a u ovom slučaju su imali i šta da nauče, samo da su došli. To je elementarno nepoštivanje Suda, a za mene nepoštivanje Suda znači nepoštovanje države – kazala je advokatica Nožica.

Referirajući se na završne riječi, advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića i pravnog lica F. H. Srebrena malina, podsjetila je kako je istaknula štetu koja je načinjena Hodžiću lično i pravnom licu.

- Zamolila sam Sud da na osnovu dokaza koji su provedeni, ne bilo kojih mišljenja i ne bilo kojih spinova, dakle samo na osnovu dokaza donese jedinu moguću – oslobađajuću presudu – precizirala je Avdibegović.  

Na upit o tome da li je njen branjenik, zapravo, kolateralna šteta u ovom slučaju, navela je kako je sam Fikret Hodžić u svom završnom obraćanju kazao šta je od njega traženo.

- Rekao je da je trebao biti pion kako bi se sklonili neki veći ljudi, a jedan od njih da sjedi u prvoj klupi (aludirajući na prvooptuženog Novalića, op. a.) – kazala je advokatica Avdibegović.  

Završnim riječima okončano suđenje

Završnim riječima trećeoptuženog Fikreta Hodžića, njegove braniteljice te braniteljice petooptužene Jelke Milićević danas je u Sudu BiH okončano suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Akteri slučaja se terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju  optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.         

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Branko Perić, presuda u ovom predmetu bit će izrečena na ročištu zakazanom za 5. april.