open-navfaktor-logo
search
Sistemsko uništenje
Suđenje u PLBiH sve lošije: Zašto "autoriteti" iz Mostara ne dignu glas zbog Veleža i Zrinjskog?
Ko radi, taj i griješi. Tako je bilo odvijeka. I bit će dovijeka...
12.05.2021. u 13:38
get url
text

Međutim, pitanje je da li je greška nenamjerna ili neko ne zna da radi ono što mu je posao. Konkretno, danas ćemo o sudijama i suđenju u Bosni i Hercegovini. I to unazad nekoliko mjeseci.

VEZANI TEKST - Procijenite sami: Je li Zrinjski oštećen u Banjoj Luci?

Da ne bude zabune, ne postoji klub u BiH koji nije oštećen ili "poguran" ove i proteklih sezona. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati titule koje su proteklih godina osvajane u našoj zemlji, ali za sve postoji granica...

Na startu proljetnog dijela sezone "stradao" je Željezničar, koji je "kasapljen" iz kola u kolo, sve dok nije isključen iz borbe za vrh. I nije to bilo slučajno, odnosno greške nisu nenamjerne.

Sudijska nepravda nakon Plavih usmjerena je prema FK Sarajevo, koje je u drugi dio sezone ušlo sa devet bodova prednosti ispred Želje i dvocifrenom prednošću ispred svih ostalih rivala. Konkretno, Borac je nakon 19 kola zaostajao 13 bodova, a Banjalučani su sada prvi sa dva boda prednosti ispred Bordo tima.

Sa Koševa su "rigali vatru" na arbitre i na svaku diskutabilnu odluku, a za to vrijeme Borac je bio pod zaštitom. Dokaz za to je i derbi odigran sinoć na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, gdje su domaći sa 2:1 savladali Zrinjski, a drugi gol Vranješ je postigao nakon očigledne ofsajd pozicije koju nije vidio samo pomoćnik Kačavenda (na drugoj strani Novalić je opravdano poništio gol Vranješu jer je kapiten Borca bio u nedozvoljenoj poziciji).

Zanimljivo, osim Zrinjskog u posljednje vrijeme u nemilosti sudija je i Velež, a posebno je to bilo naglašeno u nedavnim utakmicama protiv Borca i Krupe (da ne pričamo o suđenju Miloša Gigovića u meču protiv Borca u prvom dijelu sezone). Zapravo, od svih ovih iz vrha, Velež i Široki Brijeg su klubovi koji su imali najmanju podršku sudija.

Klubovi već odavno ne smiju komentarisati suđenje jer su svjesni da će za svaku riječ biti žestoko kažnjeni od "disciplinaca" Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FSBiH). No, pitanje je zašto glas ne dignu sudijski autoriteti iz Hercegovačko-neretvanskog kantona? A nije da ih nema na odgovornim funkcijama.

Hrvoje Turudić je u Komitetu za sudije i suđenje FSBiH, Semir Kaplan je u Komitetu za sudije i suđenje NS Federacije BiH, te ujedno posmatrač suđenja na Premijer ligi BiH.

- Ljudi iz našeg kantona (Hercegovački-neretvanski kanton) imaju jako dobre pozicije u savezima, kako u FSBiH, tako i u Federalnom, gdje jako dobro naplaćuju svoje dolaske kroz komisije, utakmice, razna polaganja...

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka

Nije mi jasno zašto se nisu predsjednik i potpredsjednik iz našeg kantona izjasnili za prethodna dešavanja na utakmicama. Mnogo toga je nejasno - mišljenje je Nedima Selimotića, bivšeg člana Komiteta za sudije i suđenje u NSFBiH, koji je podnio ostavku nakon što je prije dvije godine Velež oštećen u Goraždu.

Podsjetimo, tada se Selimotiću spočitavalo da nije zaštitio Velež, a sada se ne oglašava niko od "sudijskih autoriteta" kada su Velež i Zrinjski i ostali klubovi u nemilosti arbitara sa namjernim greškama u korist jedne ekipe.

- Jedini sam tada u Komisiji bio za drastično kažnjavanje i isključenje sudije, a svi su ostali su glasali protiv toga. Jednostavno, preglasali su me kao i za svaku bitnu odluku. Sada svako kolo imamo loše suđenje. Ostavku sam i podnio jer nisam želio biti dio ovog - kazao je Selimotić za Faktor.

Danas su na rasporedu četiri izuzetno važna meča u borbi za Evropu i opstanak, a nadamo se samo da večeras nećemo pričati o nekom Bandiću, Grbiću, Kaljancu ili Šehoviću. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.