open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Suđenje tužiocu Boži Mihajloviću: Bez povrata privremeno oduzetog novca
Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta
25.06.2019. u 14:09
get url
text

Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi, svjedoci su govorili kako je od njih prilikom privođenja privremeno oduzet novac uz izdatu potvrdu, ali da im kasnije nije vraćen. Muhamed Mahmutović je ispričao kako ga je Državna granična služba (DGS) u više navrata privodila, te da su, kako se prisjetio, od njega u oktobru 2004. privremeno oduzeli 150 eura, kao i da je više puta bio dovođen u Tužilaštvo BiH.

Svjedok se nije mogao sjetiti da li mu je taj iznos ikada vraćen, a kada ga je tužiteljica Edina Hubjer podsjetila na iskaz iz istrage u kojem je kazao da mu novac nikada nije vraćen, Mahmutović ga je ocijenio tačnim.

Tužiocu Mihajloviću je svjedok rekao da je više puta hapšen zbog krijumčarenja ljudi i da je u nekoliko navrata po nagodbama osuđivan na kazne od uslovne do pet godina zatvora, kao i da je sporazumima koje je potpisao bilo predviđeno da se od njega oduzima novac kao protivpravna imovinska korist.

Muhamed Ramić je izjavio da je početkom septembra 2009. uhapšen u predmetu "Lutka" te je na upit Optužbe potvrdno odgovorio da je od njega tada privremeno oduzeto 345 eura i nešto kuna.

-Oduzeto mi je još stvari, ništa nije vraćeno. Tražio sam povrat novca preko svog advokata. Tražio sam povrat od tužioca Dubravka Čampare, koji je preuzeo predmet od Mihajlovića. U ovoj istoj sudnici je rečeno da će biti vraćeno i da se obratimo pismeno, a kada bi došli u tu neku pisarnicu, uvijek je nešto falilo - kazao je Ramić.

Optuženom je svjedok rekao kako od njega nije mogao tražiti ništa, pošto se njegov advokat obraćao postupajućem tužiocu u predmetu, kao i da mu je tužilac Čampara govorio da se za to obrati Sudu. Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Svjedok Samir Zukan je naveo da je vodio noćni klub "Zamak" u Vitezu kada je, kako je kazao, jedne prilike bila "racija" te je od njega oduzeto 461 KM i 100 eura koje je imao u džepovima.

-Preko advokata sam se obraćao za povrat. Novac nije vraćen, osim pištolja, za koji sam imao dozvolu, i tri saobraćajne dozvole za tri vozila - rekao je svjedok.

Damir Zukan se prisjetio da je u februaru 2006. mijenjao konobara u noćnom klubu "Zamak" kada je uslijedio pretres, te da je policija tada od njega oduzela oko 2.000 KM, pasoš i mobitel. Pojasnio je da njemu lično nikakva potvrda nije izdata jer je tada bio maloljetan, da je kasnije u službenim prostorijama potpisao nešto, da se njegov otac preko advokata obraćao za povrat predmeta i novca, ali njemu ništa nije vraćeno.

Mihajlović je kazao da je u potvrdi navedeno da se ti oduzeti predmeti nalaze u Sudu BiH. Nastavak suđenja je 9. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.