Prvo ročište po tužbi grupe građana protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije i seksualnog nasilja trebalo bi da bude održano danas u 10.30 sati pred Visokim sudom u Londonu.

Radi se o šest tužbi, a tokom postupka bit će dodavane i druge tužbe koje su trenutno u procesu pripreme.

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih – dva đakona i dvije žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika sjemeništa koji je preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, pošto tvrde da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima, objavio je Danas.

Prije nekoliko godina, u emisije Prva TV, otac Serafim, koji je nekada službovao u eparhiji koju je vodio vladika Kačavenda, kazao je da je Kačavenda seksualno, fizički i psihički zlostavljao maloljetnog bogoslova Milića Blažanovića koji je potom izvršio samoubistvo.

U emisiji je pročitano pismo Milića Blažanovića koji je Kačavendu nazvao "pijanom zvijeri" i napisao da mora da ga ubije i da druge monahe oslobodi muka. U pismu se spominje i otac Bratislav, nekadašnji starješina manastira Papraća za koga je Blažanović naveo da je znao za to što se događa i da ga je često vozio u Doboj, gdje se nalazi vladičanski dvor.

Otac Serafim, rođen kao Bojan Jovanović, rekao je da su se tamo odvijali "homoseksualni balovi", da su se tamo sveštenici i njihovi gosti raskalašeno ponašali, kao i da je bilo silovanja.

Prema zvaničnoj verziji, Blažanović se ubio bombom u manastiru Papraća kod Šekovića. Međutim, njegova majka Dragica Jovičić tvrdi da je Milić ubijen jer je odbio da spava sa vladikom Vasilijem. Prisjeća se da je sinu savjetovala da se čuva vladike "jer se pričalo da je pedofil".

Nekoliko godina nakon smrti Milića, kod Mostara je pronađen mrtav i njegov ujak, prijevoznik voća iz Crne Gore u RS-u. Tragedija se prema pisanju beogradskih medija dogodila nakon što se u jednoj kafani na putu požalio kako mu je sestrić nastradao zbog vladike Kačavende.

Prema riječima advokata Mladena Jovanovića, koji će zastupati žrtve, u međuvremenu su se i mnogi drugi ohrabrili da istupe, te je i broj slučajeva narastao:

-Ako parnica bude uspješna, i ako žrtve dobiju bilo šta, makar izvinjenje, mogao bi da se javi prilično veliki broj i ne samo iz grupe pravoslavaca, već i iz ostalih religioznih skupina, te da se pokaže da ovo nije ni usamljen, ni mali problem koji je prisutan svuda u svijetu, a ni Balkan nije imun na to. Nema zvanično (drugih žrtava) i puno nam se ljudi javilo, ali smo se bojali da ćemo se rasplinuti ako podnesemo previše tužbi i uključimo previše ljudi. Imamo za sada 6 tužilaca koji, ako budu uspješni, otvorit će put za ostale - kaže advokat Jovanović za Glas Amerike.

Bojan Jovanović, bivši đakon, koji je među šest žrtava koji pravdu traži pred sudom u Londonu kaže da je iskustvo koje je prošao ostavilo traga i posljedice za cijeli život:

-Ta trauma da stalno neko želi da vas seksualno iskoristi protiv vaše volje ostavila je duboke rane. Teško je o tome pričati, naročito jer se sve dešava u ustanovi u koju ljudi, među kojima sam bio i ja, imaju apsolutno povjerenje - kaže Jovanović u razgovoru za Glas Amerike i dodaje da mu je od ličnih iskustava još teže pala smrt bogoslova Milića Blažanovića koga je, kako kaže, majka poslala na školovanje u Crkvu zdravog i pravog, a vratili su ga u limenom sanduku.

-Nakon seksualnog nasilja i zlostavljanja koje je preživio i doživio je misterioznu smrt u samom manastiru SPC-a. Niko nikad nije ispitan, istraga nije vođena, a iz SPC-a niko nikad nije bio kod porodice da im izjavi saučešće ili da bilo kakvo objašnjenje. A tek kada sam upoznao druge žrtve i kad sam čuo njihove priče, moj život je dobio jednu drugu dimenziju - navodi ovaj bivši đakon, koji je i pokretač cijele priče pred sudom u Londonu.

Jovanović opisuje i svoje prvo nemilo iskustvo sa bivšim vladikom Kačavendom, za koga kaže da ga nije samo seksualno zloostavljao, već je tražio i da mu podvodi dječake. On navodi kako je tadašnji vladika došao kod njega u sobu i tražio da "vidi njegovo tijelo, te govorio kako će njih dvojica lijepo živjeti".