open-navfaktor-logo
search
Beograd
Suđenje Osmanu Osmanoviću nastavljeno ispitivanjem dvije svjedokinje
Suđenje Osmanu Osmanoviću, optuženom za ratni zločin na području Brčkog 1992. godine, nastavljeno je danas u Beogradu saslušavanjem dva svjedoka, Mare Vukmirović i Snježane Sikimić.
01.07.2020. u 12:17
get url
text

Osmanović je optužen da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog. Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je u novembru prošle godine na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije, nakon što su protiv njega podnete krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Svjedokinja Mara Vukmirović, rođena u Brčkom, ispričala je kako je njen otac bio zarobljen u logoru u Gornjem Rahiću, koji je prije rata bio rasadnik, te da, kada je uhapšen, nije bio uniformisan. Kako je rekla, njen otac uhapšen je na punktu kod mjesta Gornji Rahić, da su ga uhapsili "hosovci", odnosno "pripadnici hrvatskih oružanih snaga, te odveli u kuću sela gdje je bio optuženi Osmanović, te da je nakon razgovora sa njim odveden u logor".

Sa njenim ocem, navela je, u logoru su bili Milenko Radušić i Vasiljko Todić, te da su joj otac i Todić pričali da je Radušić tučen u toj mjeri da se onesvješćivao. Prema njenim riječima, otac je rekao da je Osmanovića još jednom vidio, kada je Osmanović pokazao na njega, a inspektor ga je šutnuo.

- Osmanović je manje tukao, imao je druga ovlaštenja, pa su moj otac i Todić shvatili da on ima veći autoritet od stražara - kazala je.

Osmanović i njen otac su se znali, rekla je, jer je njen otac prije rata bio fotograf. Vukmirović je danas sudu priložila papir koji predstavlja obavještenje da treba doći u određeno vrijeme po oca na razmjenu.

Svjedokinja Snježana Sikimić, čiji je brat po ocu Milenko Radušić, ispričala je sudu da je sve ožiljke koje je Radušić imao, dobio u Gornjem Rahiću. Kako je rekla, Radušić nikada nije pominjao ni ko ga je tukao, ni iz kog razloga, ali da je svaki dan tučen dok je bio u tom logoru.

Upitana da li je brat ikada pomenuo optuženog Osmana Osmanovića, ona je rekla da nikada nije pominjao imena, a da ona Osmanovića zna iz škole. Ona je navela i da je protiv Radušića vođen krivični postupak, te da je presuda da je to bilo ubistvo iz nehata, te da je ubio osobu srpske nacionalnosti.

Upitana da li zna da je Radušić uhapšen sa eksplozivom, ona je rekla da joj to nije poznato.

Zora Simić, također iz Brčkog, nije došla da svjedoči zbog koronavirusa i izmjene reda vožnje, ali i zbog toga što brine o bolesnoj majci, te će ona biti naknadno ispitana na narednim pretresima. Sljedeći pretres zakazan je za 27. juli, kada će ponovo biti pozvana Zora Simić, ali i Vasiljko Todić i Arman Jašarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.