open-navfaktor-logo
search
Dvije verzije
Suđenje Novaliću i ostalima: Ko je u Informaciju za Vladu FBiH dodao rečenicu o nabavci respiratora
U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je u Informaciju o nabavci medicinske opreme koja je prošle godine dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dodata rečenica koja se odnosi na nabavku 100 respiratora.
08.12.2021. u 16:43
get url
text

Enes Memić, koji je bio sekretar Federalnog štaba civilne zaštite, rekao je da je naknadno utvrdio da je dodata rečenica u Informaciju o nabavci medicinske opreme i zaštitnih sredstava za period od 23. marta do 3. aprila 2020. godine.

On je potvrdio da je nedavno dobio zahtjev Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića za dostavljanje ovjerene kopije Informacije Vladi, te da je utvrdio da postoje dvije verzije. Pojasnio je da se na mini istragu odlučio jer je u medijima pročitao o spornoj rečenici.

- Ustanovio sam da je Vladi otišla Informacija s tom rečenicom, a ta rečenica nije razmatrana na Štabu - kazao je Memić braniteljici Vasviji Vidović.

Na pitanja optužene Jelke Miličević, on je rekao da je utvrdio da je rečenicu o nabavci 100 respiratora dodala Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za finansije. Dodao je da mu je Alagić potvrdila da je to uradila, ali da ne zna zbog čega.

Memić je kazao da je inače Sektor za mjere zaštite i spašavanja FUCZ-a, na čijem je čelu, zadužen za sastavljanje informacija. Na pitanje kako zna koja je verzija dostavljena Vladi, svjedok je odgovorio da mu je to također rekla Alagić.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Memić je govorio i o usvajanju odluke o izdvajanju sedam miliona konvertibilnih maraka (KM) za nabavku medicinske opreme na telefonskoj sjednici 1. aprila. On je kazao da mu je načelnik Štaba (Solak) rekao da tu tačku uvrsti na sjednicu, a da mu je Alagić poslala odluku mailom.

Svjedok je kazao da je shvatio da je ta odluka usaglašena između načelnika i zapovjednice (Miličević).

- Prvo je bila komunikacija sa načelnikom, a mislim da je poslije i sa zapovjednicom - rekao je Memić.

On je kazao da je u toku sjednice, sa prvobitnih pet miliona, iznos povećan na sedam miliona, nakon što ga je pozvala Miličević. Dodao je da je razgovor prepustio Alagić s obzirom da je ona zadužena za finansije.

Svjedok je potvrdio da je odluku o izdvajanju potpisao Solak umjesto Miličević.

Odbrana Miličević ispitivala je svjedoka u vezi sa tvrdnjama da su dnevni red usaglašavali Solak i Miličević i nakon 25. marta, kada je došlo do izmjena u radu Štaba na osnovu uredbe Vlade. Braniteljica Mirela Kanlić prezentovala je svjedoku više akata u kojima se do 25. marta navodi da se oni dostavljaju "uz saglasnost zapovjednice i načelnika Štaba", a nakon tog datuma stoji samo "na zahtjev načelnika".

Na pitanja braniteljice da li kasniji akti znače da nije traženo usaglašavanje, svjedok je potvrdno odgovarao, dodavši da je to u skladu sa uredbom.

Svjedokinja Nusreta Kandić, zaposlena u FUCZ-u, govorila je o protokolisanju pošte. Predočeni su joj akti u vezi sa "Srebrenom malinom", od kojih su neki, kako je navela, protokolisani, a neki nisu. Na nekim dokumentima su različite oznake respiratora.

- Sve što je došlo, mi smo protokolisali - rekla je Kandić.

Kao svjedokinje su saslušane Jasmina Imamović i Nermina Fejzić, zaposlene u knjigovodstvu FUCZ-a. One su objasnile kako se vrše plaćanja, a predočeni su im obrasci za plaćanje više od deset miliona KM.

Obje svjedokinje su kazale da se plaćanja vrše na osnovu fakture, a da je u tom slučaju plaćanje obavljeno na osnovu ponude "Srebrene maline".

Fejzić je navela da je Alagić nekoliko puta uzimala spis u vezi sa "Srebrenom malinom".

Suđenje se nastavlja 10. decembra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.