open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Suđenje ministrici Dujmović: Svjedokinja se zaposlila pa tek onda saznala koji su uvjeti za to radno mjesto
Svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenju Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta koja se tereti za zloupotrebu položaja, ispričala da je nakon zaposlenja saznala za uvjete koji su se tražili za radno mjesto u ministarstvu na kojem je bila zaposlena.
23.09.2022. u 14:30
get url
text

Ana Tolo-Ivičević je ispričala da je od početka juna 2015. do novembra 2021. radila kao savjetnica za strateško planiranje u oblasti sporta u Ministarstvu kulture i sporta i da poznaje optuženu od 2010. godine, kada su obje bile u kantonalnim skupštinama.

Navela je svjedokinja da je prije toga bila savjetnica u jednom od državnih ministarstava i da se ministrici Dujmović javila kada je saznala da u federalnom ministarstvu ima slobodnih mjesta za savjetnike, te su se i susrele.

- Pitala sam je ima li mjesta za savjetnike, jer sam imala reference i iskustvo. Rekla mi je da se javim u pravnu službu. Pitala me je za stručnu spremu. Nije spominjala uvjete, trebala sam to provjeriti u pravnoj službi - ispričala je svjedokinja.

Svjedokinja je, kako je rekla, bila u pravnoj službi, dio dokumentacije je imala kod sebe, dio je morala ovjeravati te je dokumente predavala u dva navrata, ali se na pitanje tužiteljice Aide Bešlije nije mogla sjetiti kada je to bilo, osim da joj je radni odnos počeo 1. juna 2015. godine.

Navela je svjedokinja i da tada nije imala položen stručni ispit te da je o tome nisu upoznali ni sekretar ministarstva niti pravna služba.

- Poslije sam saznala koji su uvjeti bili. Razriješena sam 30. novembra 2021. Ministrica me imenovala, imala je mogućnost da me razriješi - izjavila je svjedokinja.

Optužnica tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koja nisu ispunjavala uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedokinja je rekla da je razriješena dužnosti savjetnice kada je ministrica saznala da nema uvjete za to radno mjesto te da je slične savjetničke poslove radila u federalnom kao i ranije u državnom ministarstvu.

Svjedokinja je negirala odbrani da je Ured za reviziju federalnih institucija ikada otkrio probleme koji se tiču imenovanja savjetnika, a revizori su, prema njenim riječima, u toku godine po dva puta dolazili u ministarstvo.

Nastavak suđenja je 14. oktobra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.