Njemu je između ostalog prezentirana i Direktiva Armije RBiH u kojoj se navodi da svaki korpus treba da realizuje po jednu vojnu operaciju kako bi se oslobodio zauzeti prostor koji je u zoni odgovornosti tog korpusa. Da bi se takva operacija realizirala plan je morao odobriti i načelnik Generalštaba Armije Republike BiH.

Hadžihasanović je odbranama potvrdio da se vojne operacije u pravilu planiraju u Štabu u Generalštabu, a da je moguće da je vojna operacija Sana 95 planirana na nivou Predsjedništva RBiH, HV-a i HVO-a.  Također, on je rekao da nije znao kada će konkretno biti operacija Sana 95, ali je potvrdio da mu je general Rasim Delić kazao da pomogne komandantu Atifu Dudakoviću sve što bude tražio i da je Dudaković tražio pomoć u ljudstvu.

-Da on nije odobrio tu operaciju ne bi mi tako rekao- kazao je Hadžihasanović.

Sud Bosne i Hercegovine danas je naredio Tužilaštvu BiH, odnosno postupajućoj tužiteljici Vedrani Mijović da odbrani što prije dostavi sve dokaze u slučaju Atif Dudaković i drugi.

- U prigovoru na optužnicu naveo sam da istraga u ovom predmetu nije vođena u skladu sa zakonom. Tužilaštvo nije ispunilo svoju zakonsku obavezu da utvrđuje one činjenice koje idu na teret, ali i one koje idu u prilog optuženima. Upravo zbog toga, a posebeno cijeneći činjenicu da je odbrana u međuvremenu došla u posjed na stotine dokaza koji bacaju potpuno drugačije svjetlo na ovu vojnu operaciju koja je u optužnici potpuno nakaradno prikazana, ja sam još tad načeo tu temu vođenja istrage na jedan pristrasan i nezakonit način - kazao je novinarima advokat Ifet Feraget. 

Podsjetio je da se nekoliko puta obraćao Tužilaštvu sa zahtjevom da mu se, pored onih dokaza koji su navedeni u optužnici, dostave i neki drugi dokazi, ali da nikada nije dobio odgovor.

- U decembru prošle godine Fatmir Muratović i ja smo proveli u Tužilaštvu nekoliko sati jedan dan, izvršili smo uvid i vidio sam da to nisu svi dokazi. To što Tužilaštvo nije objelodanilo sve dokaze je dodatni problem.  Danas smo na ročištu čuli da Tužilaštvo nije znalo, odnosno da ne posjeduje dokument koji se zove Direktiva Armije Republike BiH od 5. januara 1995. godine, koja se izdavala na početku svake godine i na osnovu koje su kasnije sačinjavani planovi borbenih operacija.

Međutim, uvažena predsjednica Sudskog vijeća Željka Marenić je prekinula tu diskusiju tužiteljice Vedrane Mijović i jasno i glasno poručila da vrlo brzo, što je skorije moguće odbrani dostavi apsolutno sve dokaze. Znači da sam bio u pravu. Ova se borba isplatila. Sad ćemo konačno dobiti tih nekih 30-tak registratora, a novim proučavanjima tih dokaza ćemo doći do podataka, posrednim putem, šta još Tužilaštvo ima ili treba da ima u svom posjedu pa će to dovesti u pitanje ovakvu optužnicu i interpretaciju jednog događaja koji je bio legitimna vojna akcija - pojasnio je Feraget. 

Za zločine počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sa Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Suđenje Dudakoviću i ostalima nastavlja se 30. marta.