open-navfaktor-logo
search
Svjedok potvrdio
Suđenje Drekoviću: Četvrti korpus ABiH nije dejstvovao po civilnim ciljevima
Na suđenju bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ramizu Drekoviću, svjedok Odbrane je kazao kako ovaj korpus nikada nije dejstvovao po civilnim ciljevima, te da je sve rađeno u skladu s planovima u Kalinoviku.
10.11.2021. u 14:49
get url
text

Zlatko Bećović je rekao da je u periodu april, maj i juni 1995. godine bio na dužnosti komandanta kompletnog mješovitog artiljerijskog puka pri Četvrtom korpusu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

On je kazao da se jedinica Četvrtog korpusa ABiH u tom periodu nalazila u fazi odbrane, ali da su bile planirane dvije operacije – "Treskavica 95" i "Borašnica 95".

Bećović je naveo kako su do ovog korpusa stigle informacije da je u Vojsci Republike Srpske (VRS) bila česta pojava dezerterstva i da je brigada bila dezorganizovana. Dodao je kako su znali da se nastoji izvršiti reorganizacija vojske, te da je na 2.000 vojnika koji su se nalazili u Kalinoviku, dovedeno još oko 2.000.

- Imali smo podatke da su kupili svoje porodice iz Kalinovika i išli u pravcu Miljevine i Foče - rekao je Bećović.

Mirsad Crnovršanin, advokat optuženog Drekovića, pokazao je svjedoku dokumente iz perioda tokom ovih operacija, na šta je svjedok kazao da su ih dobili svi komandanti i komandiri jedinica pri Četvrtom korpusu ABiH.

On je objasnio kako se zapovijest za napad komandanta korpusa zasniva na ideji za napad, te da "ne manje od 100 ljudi se uključuje u izradi ove zapovijesti". Dodao je da je komanda koju je izdao Dreković izdata u cilju pravilne i namjenske upotrebe artiljerije, kojom se određuje vrsta oružja i šta se gađa, a istom je zabranjeno gađanje neosmotrenih ciljeva i ciljeva koji su dalji od 3.000 metara.

- Ova naredba je još jednom podvukla i zabranila bilo kakvu samovolju i bilo kakvo neselektivno gađanje - rekao je Bećović.

Odbrana je svjedoku pokazala i komandu Četvrtog korpusa ABiH s potpisom komandanta, te upitala da li je u skladu sa svim planovima i ranije priloženim dokumentima otvorena vatra s pet projektila na područje Kalinovika.

Bećović je objasnio da je u centru Kalinovika bio centar veze i konstantna frekvencija vojnika, te da je sve bilo u skladu s planovima. Dodao je kako komandant korpusa ni u kojoj situaciji ne može upravljati vatrom, te da mu nikad komandant korpusa nije naredio gađanje civilnih objekata.

Odbrana je na današnjem ročištu kazala da odustaje od pet svjedoka.

Drekovića, nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa ABiH, optužnica tereti da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Tužilac Vladimir Simović, upitao je svjedoka da li je neprijateljska vojska dejstovala samo na civile i naseljena mjesta, na šta je Bećović kazao da "neprijatelj, između ostalog, dejstvuje i po civilnim ciljevima", dok Četvrti korpus ABiH nikada nije dejstvovao po civilnim ciljevima.

- Odgovorno mogu da tvrdim, da mi nikad nismo dejstvovali po civilnom cilju - rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. decembar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.