open-navfaktor-logo
search
Uobičajena praksa
Suđenje bivšem direktoru Zavoda u Pazariću: Svjedoci potvrdili da je zaposlio sina bez objave javnog konkursa
Na suđenju Jasminu Ćerimagiću, bivšem direktoru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavili su da je optuženi zaposlio svog sina bez prethodne objave javnog konkursa, što je uobičajena praksa u ovoj ustanovi prilikom zapošljavanja.
20.02.2023. u 16:59
get url
text

Anes Kaleta je posvjedočio da je tokom 2016. bio na funkciji stručnog saradnika za pravne, opće i kadrovske poslove u Zavodu u Pazariću i da je zapošljavanje bilo u nadležnosti direktora, te da je Darijana Ćerimagića upoznao kada je počeo raditi na osnovu ugovora o radu.

Izjavio je da je on sačinio njegov ugovor na određeno vrijeme za radno mjesto robno-finansijski knjigovođa na osnovu naloga direktora ili šefice. Pojasnio je da je procedura zapošljavanja regulisana Pravilnikom o radu Zavoda, te da procedura objave javnog konkursa nije ispoštovana, ali da to nije bila obaveza prema Zakonu o radu.

Tužiteljica Nina Šahinpašić je, zbog razlike u iskazu, svjedoku predočila izjavu koju je 2022. dao u istrazi, a u kojoj je kazao da je Darijan Ćerimagić zaposlen po nalogu direktora, da nije nikakva procedura provedena, te da ga je direktor Ćerimagić pozvao nakon dva mjeseca, rekavši mu da ugovor stavi van snage i sačini ugovor na neodređeno vrijeme.

Nije bio raspisan nijedan javni konkurs

Svjedok Kaleta je naveo da se toga ne sjeća jer se desilo 2016., ali da je tačno da je to izjavio.

Na upit branioca Sedada Kadića, svjedok je potvrdio da je on morao biti upoznat sa svim zapošljavanjima radnika u Zavodu. Izjavio je kako  misli da nije bio raspisan nijedan javni konkurs ni za koga prije zaposlenja Ćerimagićevog sina, te da ni direktori koji su prije Ćerimagića obnašali tu funkciju nisu raspisivali konkurs.

Dodao je da nije bilo prigovora na rad Darijana Ćerimagića te da je dolazila i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

- Njihov zaključak je bio da ne postoji povreda Zakona o radu - kazao je Kaleta.

Na pitanje tužiteljice, da se oni kao služba nisu pridržavali Pravilnika o radu, svjedok je rekao da su se "za sve procedure pridržavali, osim u ovom dijelu".

Sutkinju Đenanu Jovanović je zanimalo zašto se nisu poštovale procedure tokom zapošljavanja na neodređeno, na šta je svjedok rekao da je to odluka direktora.

Pravilnik o radu iz 2010.

Ćerimagiću se na teret stavlja da je tokom 2016. godine, obavljajući poslove direktora Zavoda, nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu na neodređeno vrijeme bez da je provedena konkursna procedura za radno mjesto robno-finansijskog knjigovođe. Optužnica tereti Ćerimagića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Nedreta Fejzić, koja je 2016. bila šefica Pravne službe, ispričala je da je te godine bio na snazi Pravilnik o radu iz 2010., koji donosi Upravni odbor, a direktor predlaže tekst.

- U Pravilniku je bilo propisano da se putem raspisivanja javnog konkursa zapošljava na neodređeno vrijeme - navela je Fejzić, dodavši da je Pravilnik koncipiran na Zakonu o radu, a koji nije propisivao javni konkurs.

Ona je ispričala da u vrijeme zapošljavanja Ćerimagićevog sina zbog mnogih obaveza nije bila u toku te da nije bila osoba koja je sačinjavala ugovor.

- To je bio ugovor na određeno vrijeme na tri mjeseca, ja mislim, pa je zaključen ugovor na neodređeno - navela je Fejzić, dodavši da joj nije poznato da li je direktor bio upoznat s nepoštovanjem procedura zapošljavanja, te da joj nije poznato zašto nije ispoštovana procedura zapošljavanja.

Ni raniji direktori nisu raspisivali konkurse, zapošljavani i srodnici

Na upit odbrane, Fejzić je izjavila da ni raniji direktori nisu raspisivali javne konkurse, te da su zapošljavani i srodnici. Dodala je da niko od nadležnih nije imao primjedbu na zapošljavanje radnika.

Ona je objasnila da su svakodnevno imali ljude koji su dolazili na protokol Zavoda i koji su ostavljali svoj CV u slučaju da se pojavi upražnjeno radno mjesto.

Na pitanje Suda, svjedokinja je rekla da odluku o zapošljavanju donosi direktor te da joj nije poznato kako su zainteresovani dolazili do informacije da je potreban radnik za određeno radno mjesto, s obzirom na to da nije raspisivan javni poziv.

Zarfa Dupovac, koja je bila šefica računovodstva u Zavodu, posvjedočila je da se može sjetiti zaposlenika Darijana Ćerimagića te da zna da su svi zapošljavani kao i on – bez konkursa. Navela je da joj je dostavljen njegov ugovor na određeno vrijeme.

- Potpisao je isti ugovor na neodređeno, nakon dva-tri mjeseca - kazala je Dupovac.

Svjedokinja je na upit branioca Kadića kazala kako su njen sin i snaha zaposleni u Zavodu, te da nije bila praksa raspisivanja javnog poziva.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. mart, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.