open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Suđenje bivšem direktoru KUIP-a: Prilikom nabavki policijskih znački pojavili se duplikati
Svjedok je ispričao kakop su se prilikom nabavki policijskih znački iz Srbije za Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a pojavili duplikati nekoliko znački
02.11.2018. u 13:43
get url
text

U nastavku suđenja za zloupotrebe u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, danas je svjedočio Amir Krvavac, suvlasnik firme "Subito", koji je kazao da su se prilikom nabavki policijskih znački iz Srbije za Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a pojavili duplikati nekoliko znački.

On je naveo da su te duplikate zadržali te da su ih kasnije predali MUP-u TK-a.

- Nismo nikome davali policijske značke. Značke smo nabavljali iz Srbije, a duplikati su bili isti kao i originali - rekao je Krvavac odgovarajući na pitanja tužioca Nihada Halilčevića.

Inače, u jednoj od tačaka optužnice, bivšem direktoru KUIP-a Besimu Durakoviću se na teret stavlja da je posjedovao lažnu policijsku značku, koja je pronađena u njegovom radnom stolu prilikom pretresa.

Odgovarajući na pitanja advokata Mensura Radončića, svjedok Amir Krvavac je kazao da su duplikati policijskih znački povremeno korišteni u prezentovanju potencijalnim kupcima.

S obzirom na to da je njegova firma nabavljala značke i za Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, kako je naveo, on s Durakovićem nikada nije imao kontakt u vezi s nabavkom značaka.

- Sjećam se da sam Damiru Hadžiefendiću predočio kako izgleda policijska značka. Nisam mu dao značku. Naručili smo ukupno 91 značku za Kantonalnu upravu. Značka izgleda isto kao i policijska, samo što umjesto "policija" piše "inspekcija" - objasnio je ovaj svjedok.

Uz Durakovića su u ovom predmetu optuženi Osman Džafić, Šefik Hodžić i Ahmet Bajrić. Durakoviću se stavljaju na teret i nezakonitosti u firmi "Tri točka" koje se odnose na prodaju starog željeza i lima, gdje je pribavljena imovinska korist od 6.000 maraka.

Na današnjem ročištu je svjedočio i policajac Samir Karić, koji je vršio obezbjeđivanje firme "Tri točka" prilikom oduzimanja željeza. On je potvrdio da je tog dana u krugu firme za stolom, zajedno s vlasnikom, sjedio i optuženi Duraković.

Duraković je optužen i da je pogodovao jednom autoservisu da od 2008. godine dobija poslove s KUIP-om, što je nastavio i u 2010. i 2011. iako autoservis nije ispunjavao uslove jer nije platio poreske obaveze.

Durakoviću i Hodžiću se stavlja na teret da su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije, kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela.

Duraković je optužen kao bivši direktor Kantonalne uprave, Hodžić kao referent u Upravi, Džafić kao inspektor, a Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Suđenje će biti nastavljeno 14. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.