open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Suđenje Amiru Zukiću i ostalima: Među dokazima odbrane zapisnik o pretresu Zukićevog stana i kancelarije
U nastavku suđenja sedmerici optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, pred Općinskim sudom u Sarajevu odbrane su uložile materijalne dokaze koji se odnose na Elektroprivredu Bosne i Hercegovine, kredibilitet svjedoka odbrane i zapisnike o pretresu stana i kuće Amira Zukića, kao i kancelarije Stranke demokratske akcije (SDA).
28.03.2022. u 14:32
get url
text

Advokat Sanjin Bandović, koji zastupa optuženog Ramiza Karavdića, uložio je ugovor od aprila do augusta 2016. godine koji je potpisan između svjedoka Seada Keserovića i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Bandović je kazao da se u ovoj dokumentaciji vidi da je Keserović bio uposlenik na mjestu upravljanja mrežom.

On je rekao kako je priložen i raspored dežurstava u kojem stoji da je 13. i 14. augusta 2016. godine Keserović bio na poslu. Bandović je dodao kako Sead nije mogao kontaktirati optuženog Ramiza Karavdića.

Advokatica Senka Nožica priložila je set dokaza u vezi sa svjedokom Markom Lazićem, forenzičarom, inžinjerom informacionih tehnologija i sudskim vještakom iz Podgorice, a koji govore o njegovom kredibilitetu. Nožica je kazala da je Lakić učestvovao u predmetu "Državni udar" u Crnoj Gori.

Advokat Ahmed Žilić, koji skupa s Nožicom zastupa Amira Zukića, rekao je da prilaže zapisnike o pretresu stana, kuće i prostorija SDA. Kazao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) odbija ustupiti informacije koje je zatražio pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Zukiću se sudi zajedno sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zlouporabu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Suđenje im je počelo u maju 2017. godine.

U optužnici, podignutoj prije tri godine, navedeno je kako su Zukić i Bibić tokom 2016. organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije pri Elektroprivredi BiH. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, koji se istom optužnicom tereti za zlouporabu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

- Bibić i Zukić su od 1. aprila do 24. augusta 2016. ostvarili niz telefonskih komunikacija, odnosno 188 SMS-ova i niz poziva u kojima su dogovarali zapošljavanja i koristili termin "projekat". Potom su se dogovorili da grupi pridruže osobe koje bi na terenu pronalazile i sklapale dogovore s onima koji bi za zaposlenje dali novac u iznosima od 16.000 do 19.000 maraka i druge neutvrđene iznose - stoji u optužnici.

Naredno suđenje je zakazano za 11. aprila, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.