open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo se žalilo
Sud u Sarajevu pustio na slobodu Ramu Brkića, bivšeg odbjeglog komesara MUP-a USK
Brkić je u novembru 2015. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja
03.10.2019. u 12:54
get url
text

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku kojom je bivšeg komesara MUP-a Unsko-sanskog kantona Ramu Brkića, koji je uhapšen nakon trogodišnjeg bjekstva, pustio na slobodu.

Informacija nam je potvrđena iz Tužilaštva KS, koje protiv Brkića zastupa optužnicu kojom ga tareti za davanje dara. 

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić kazala je da je Tužilaštvo na ovu odluku uložilo žalbu. 

Proces protiv Brkića, optuženog za davanje dara, prebačen je nedavno odlukom Suda Bosne i Hercegovine na Općinski sud u Sarajevo.

On je u tom predmetu prvooptuženi u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga tereti da je zajedno sa Senadom Šabićem, koji je još u bjekstvu, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Brkić je u novembru 2015. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja.

Prije upućivanja na izdržavanje kazne pobjegao je iz zemlje, a 29. maja je uhapšen u Sloveniji nakon što je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.