open-navfaktor-logo
search
Bivši hotelijer
Sud u Ruandi zbog terorizma osudio heroja koji je spašavao ljude u genocidu
Paul Rusesabagina, kritičar i oponent predsjednika Paula Kagamea i nekadašnji upravitelj hotela, koji je prikazan kao heroj u holivudskom filmu o genocidu u Ruandi koji je izvršen 1994. godine, optužen je pod devet tačaka optužnice za krivična djela, prenosi DW. 
20.09.2021. u 14:10
get url
text

Sud u Ruandi u ponedjeljak odlučio je da je Paul Rusesabagina kriv na osnovu optužbi u vezi s terorizmom. Rusesabaginu, istaknutog protivnika ruandske vlade, vlasti su optužile za davanje podrške iz inostranstva jednoj pobunjeničkoj grupi u Ruandi. Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora.

Ovaj 67-godišnjak je zaslužan za spas stotina života tokom genocida 1994. godine, a njegovi postupci bili su inspiracija za uspješni holivudski film "Hotel Ruanda".

Rusesabagina je uhapšen u augustu 2020. pod misterioznim okolnostima, nakon što je avion koji je letio za Burundi, na koji se ukrcao iz UAE, sletio u glavni grad Ruande, Kigali. Bivši hotelijer optužen je za devet krivičnih djela, uključujući pripadnost terorističkoj organizaciji, finansiranje terorizma, ubistva i oružanu pljačku.

U napadima koje je izveo lokalni Nacionalni oslobodilački front (FLN) ubijeno je najmanje devet civila tokom 2018. godine.

Rusesabagina, koja je sada belgijski državljanin, navodno je koristio WhatsApp iz inostranstva kako bi kordinirao prodaju oružja koje je korišteno za terorističke napade. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.