open-navfaktor-logo
search
Odluke
Sud u Mostaru obustavio štrajk medicinara u HNK
Općinski sud u Mostaru danas je donio presudu kojom je utvrđeno da je odluka, odnosno obavijest o održavanju štrajka Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od 1. decembra prošle godine, kao i štrajk koji se od 10. decembra 2020. provodi, nisu u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i Zakona o radu Federacije BiH.
26.03.2021. u 14:00
get url
text

Sud je također zabranio tuženom organizaciju i provođenje štrajka započetog 10. decembra prošle godine. Presudom je Sindikat obavezan da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 2.343,60 KM u roku od petnaest dana od dana donošenja presude.

Sindikat SKB-a Mostar zajedno sa Sindikatom zdravstvenih radnika HNK nakon nekoliko protestnih šetnji i štrajkova upozorenja započeo je generalni štrajk 10. decembra prošle godine. Sindikati su od Vlade HNK-a tražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora, ali ne uz uslove koje je još ljetos ponudila Vlada. U Vladi su tvrdili da nemaju mogućnosti ponuditi više od onoga što je tada ponuđeno, dok su u sindikatima tvrdili da se vrši diskriminacija u odnosu na Sindikat doktora i stomatologa, tražeći povećanje koeficijenta za obračun plata na isti način na koji je ranije sa Vladom to dogovorio Sindikat doktora i stomatologa.

U međuvremenu je Općinski sud dva puta odbacivao zahtjev Vlade za privremenom mjerom obustave štrajka. Sindikati se na današnju presudu mogu žaliti, a rok je 15 dana od dana donošenja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.