open-navfaktor-logo
search
Presuda
Sud u Banjoj Luci oslobodio trojicu muškaraca optužbi za prodaju djevojčice zbog udaje
Okružni sud u Banjoj Luci donio je danas oslobađajuću presudu za troje optuženih za krivično djelo trgovina djece, te obljuba djeteta.
06.07.2020. u 17:02
get url
text

Prema optužnici Tužilaštva RS-a oni su bili optuženi za prodaju, odnosno kupovinu djevojčice A.A. (13) iz Doboja. Tužiteljica Dragica Glušac danas je samo kratko prokomentarisala da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS-a na ovu presudu.

Prvooptuženi Alija A.(51), otac djevojčice, teretio se da je 10. januara prošle godine u Doboju sa Mehmedom B. (47) dogovorio i obavio prodaju svoje trinaestogodišnje kćerke za 1.000 maraka, a da je prodata kako bi zasnovali prinudnu bračnu zajednicu.

Trećeoptuženi Ismet B. (19) bio je optužen da je nakon što mu je otac kupio trainaestogodišnjakinju, odveo A.A. na područje Visokog i počinio obljubu.

Svi optuženi su se branili sa slobode, a djevojčica smještena u dom u Tuzli.

Oni su ranije negirali krivicu, a njihovi branioci Aleksandar Jokić i Vladimir Kovačević, u sudnici su ranije obrazložili da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Pozivali su se i na presudu Apelacionog suda u Beogradu iz juna prošle godine koji je sličan događaj cijenio u sklopu sociološko-kulturoloških osobenosti romske zajednice u pogledu obrasca bračnih i porodičnih odnosa, koji se, između ostalog, odnose na rano stupanje u spolne odnose i zasnivanje bračne zajednice, te mogućnosti optuženog da zna da je njegovo ponašanje zabranjeno.

Optuženi su uhapšeni u junu prošle godine u akciji MUP-a RS, a optužnicu je podiglo Tužilaštvo RS-a.

Slučaj je navodno otkriven kada je porodica A. nezadovljna “cijenom” po kojoj je prodata 13- godišnja A.A., sve prijavila policiji. Navodno je bilo dogovoreno da dobiju 2.300 KM, ali im je dato 1.000 KM, da bi kasnije od B. zatražili još i zlatni prsten “Armani”, te 500 kvadrata zemlje.

Karakteristično je da Alija A. pored 13-godišnje A.A. ima još jedanaestoro djece, a Mehmed B. pored Ismeta, još trinaestoro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.