open-navfaktor-logo
search
Brčko
Sud odbio pritvoriti službenika Vlade osumnjičenog za primanje mita
Osnovni sud Brčko distrikta BiH odbio je prijedlog Tužilaštva Distrikta za određivanje pritvor Ameru Korjeniću (47), službeniku Ureda za upravljanje javnom imovinom Distrikta, koji je osumnjičen za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
30.07.2020. u 14:34
get url
text

Pritvor osumnjičenom, uhapšenom prije dva dana u akciji kodnog naziva "Čestica", bio je predložen zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo vodi istragu protiv Korjenića zbog sumnje da je od neutvrđenog dana pa do 28. jula, kada je uhapšen, postupajući kao stručni referent u Uredu za upravljanje javnom imovinom od više osoba zahtijevao novac da bi preduzeo službene radnje.

Sumnja se da je većem broju lica obećao dodjelu ili legalizaciju državnog zemljišta tvrdeći da su njegove radnje zakonite, da treba samo da mu predaju novac, a da će im on sve završiti i kao dokaz o vlasništvu predati izvode iz zemljišnih knjiga na njihovo ime.

- Pošto je prije dva dana lišen slobode i jučer doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac iz Odsjeka za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju ga je ispitao i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu da mu odredi pritvor. Pritvor je predložen zbog opasnosti da će osumnjičeni utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, a odbijen je na danas održanom ročištu od strane Osnovnog suda. Po prijemu pisanog otpravka rješenja Tužilaštvo će donijeti odluku o izjavljivanju žalbe na ovu sudsku odluku - saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

U međuvremenu Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, neodložno nastavlja istragu u ovom predmetu, te daljnje procesuiranje osumnjičenog za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

- Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina - naveli su iz Tužilaštva i podsjetili da je Korjenić nedavno za slične radnje optužen pred Osnovnim sudom Distrikta.

Tereteći ga za krivično djelo prevare Tužilaštvo Brčko distritka BiH podiglo je prije dva mjeseca optužnicu, koja je početkom jula u cijelosti potvrđena pred ovim sudom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.