Zašto su Španci bijesni

Sud isključio silovanje jer je žrtva bila u "nesvjesnom stanju"

Objavljeno: 01.11.2019. u 19:15

Pet muškaraca oslobođeno optužbe za grupno silovanje djevojčice

Protesti u Španiji zbog presude Suda

Odluka suda u Barceloni da oslobodi petericu muškaraca optuženih za silovanje 14-godišnje djevojčice izazvala je bijes i proteste. Sud je isključio silovanje jer je žrtva bila u "nesvjesnom stanju", a optuženi nisu koristili nasilje niti zastrašivanje.

Prema španskom zakonu to je potrebno za optužbu za seksualno zlostavljanje, što je po zakonu ekvivalent silovanju. Umjesto toga, osuđeni su i u zatvoru za manje zločine seksualnog zlostavljanja, javio je BBC.

Peterica muškaraca osuđena su na zatvorske kazne od 10 do 12 godina. Za seksualno zlostavljanje je zatvorska kazna između 15 i 20 godina.

U Španiji se preispituje da li se slučajevi silovanja zasnivaju na izričitom pristanku žene na seks. Brojne su evropske zemlje posljednjih godina promijenile svoje zakone kako bi silovanje definirale kao seks bez pristanka. Švedska je prošle godine promijenila zakon, a Danska čini isto.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije