open-navfaktor-logo
search
Određen pritvor
Sud donio odluku: Danel Rajković ostaje iza brave
Sud je prihvatio kao opravdanu bojazan Tužilaštva da bi boravkom na slobodi Rajković mogao ponoviti krivično djelo
27.09.2019. u 14:17
get url
text

Sutkinja za prethodni postupak Suda BiH Tatjana Kosović djelimično je prihvatila prijedlog Tužilaštva BiH i odredila privor Danelu Rajkoviću iz Gacka, koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a nakon što je u više navrata putem Facebooka upućivao uvredljive poruke, psovke i prijetnje smrću Bošnjacima, kao konstitutivnom narodu u BiH.

Tužilaštvo je pritvor tražilo zbog opasnosti od ometanja istrage, a što je Sud odbio kao neosnovano, međutim, prihvatio je kao opravdanu bojazan Tužilaštva da bi boravkom na slobodi Rajković mogao ponoviti krivično djelo.

Rajković će tako iza rešetaka provesti vrijeme do 24. oktobra ukoliko Sud u međuvremenu ne donese neku drugačiju odluku.

Tužilaštvo ga tereti da je u više navrata, u periodu od 3. marta do 29. jula javno izazivao i raspirivao nacionalnu mržnju i upućivao vrlo ozbiljne i teške prijetnje bošnjačkom narodu, kao konstitutivnom narodu u BiH, šaljući poruke Facebook profilu "Džemat Blagaj Japra", kojem je pristup imao Emir efendija Nuhić, imam tog džemata.

Istraga protiv njega nedavno je proširena i u odnosu na obavljanje fiziološke potrebe ispred džamije u Gacku, te nove prijetnje koje je Rajković nakon tog gnusnog čina uputio na Facebook profil džemata Blagaj Japra, odnosno efendiji Nuhiću.

Pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva, uhapsili su ga u utorak Gacku.

On se tokom jučerašnjeg ročišta za pritvor pravdao da nije nacionalista, da je bio isprovociran, a da je nuždu pred džamijom obavio pijan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.