open-navfaktor-logo
search
Usvojena žalba odbrane
Sud BiH ukinuo prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu
Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora.
10.11.2021. u 17:00
get url
text

Ova informacija potvrđena je Faktoru iz advokatskog ureda Vasvije Vidović koja zastupa Mahmuljina, a koja je danas primila rješenje Suda BiH.

- Usvojena je žalba odbrane, te je presuda ukinuta u osuđujućem dijelu i naloženo je održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH - rečeno nam je iz ureda advokatice Vidović.

Mahmuljin je ranijom prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora, a po optužnici kojom se teretio da je "u toku rata u BiH, oružanog sukoba između Aemije RBiH i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda El Mudžahidin počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina".

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 4. februara 2016. godine Mahmuljin se izjasnio da nije kriv za ono što mu je stavljeno na teret.

Kako je prilikom obrazlaganja žalbe pred Apelacionim vijećem navela advokatica Vidović, ovo je rijedak slučaj u kojem je ispoljeno toliko selektivnosti prema dokazima.

Navela je da su od 293 dokaza Odbrane samo četiri spomenuta u presudi, a da za 289 nije obrazloženo zbog čega nisu cijenjeni. Dodala je da se od 26 svjedoka i dva vještaka, u presudi spominje samo njih četvero, od kojih tri usput.

Vidović je navela da Prvostepeno vijeće nije obrazložilo zbog čega je smatralo irelevantnim svjedoke Odbrane koji su izjavili da Odred "El-Mudžahidin" nije bio u sistemu rukovođenja i kontrole.

Kako je kazala, sve je to dovelo do povreda krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Ona je navela da presuda sadrži netačnosti i da se poziva na neodređene floskule, kao i na na "mnoge druge svjedoke" ne navodeći koje, te na dokumente izvan vremenskog okvira optužnice.

- Dokazi pokazuju jedno, a presuda navodi drugo… Ovo ja nikad nisam srela u sudskoj praksi, a vjerujem da niste ni vi - kazala je Vidović, obraćajući se Apelacionom vijeću.

Dodala je da je rijedak nedostatak presude za ratne zločine i neobrazlaganje radnji izvršilaca.

Braniteljica je navela da je Prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo da je Mahmuljin imao efektivnu kontrolu nad Odredom "El-Mudžahidin". Prema njenim riječima, dokazi pokazuju da je Odred za vrijeme akcija "Proljeće 95" i "Farz" bio pretpočinjen 35. diviziji pod komandom Fadila Hasanagića i da postoje njegove naredbe Odredu.

Vidović je navela da je Vijeće poklonilo vjeru Hasanagiću, ali da njegove tvrdnje da nije komandovao Odredom nisu tačne.

- Presuda kaže naredbe generala Mahmuljina. Uopšte ih nije on potpisao. Ja vas molim da vidite šta piše tamo - kazala je braniteljica, navodeći da je efektivna kontrola nad Odredom bila izvan BiH.

Branilac Nermin Mulalić osvrnuo se na navode da je optuženi imao razloga da zna ili da je znao za zločine. On je kazao da nema dokaza da je Mahmuljin dobio ijedan dokument ili da mu je neko usmeno prenio šta se dešava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.