To znači da će se svi optuženi braniti sa slobode, a odbrana se usaglasila sa ovom odlukom.

Mjere zabrane podrazumijevaju napuštanje mjesta prebivališta i zabrana sastajanja sa svjedocima iz optužnice te međusobno sastajanje. Naloženo je obavezno javljanje policijskoj upravi za Alisu Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića te provjera mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta dva puta dnevno za Zijada Mutapa i Hasana Dupovca.

Kada je riječ o zabrani međusobne komunikacije ona je dozvoljena Alisi Ramić i Zijadu Mutapu jer je riječ o ocu i kćerki. Također, Alisa Ramić može napustiti i Općinu Stari Grad kako bi išla na zdravstvene preglede u Općini Centar.

Svi navedeni su optuženi za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, njegove kćerke Alise Ramić, koja je sa Dženanom zajedno bila u noći kada je on stradao 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži te protiv pripadnika MUP-a KS Hasana Dupovca i Josipa Barića kao i protiv Muamera Ožegovića koji je radio kao recepcioner u hotelu Crystal u noći kada je stradao Dženan.

Uoči samog ročišta Muriz, otac Dženana Memića, rekao je za N1 kako očekuje da se optuženima odredi pritvor danas. To se ipak nije desilo.