open-navfaktor-logo
search
Danas ročište
Sud BiH preispituje odluku: Hoće li se Darku Elezu ipak suditi i za "Lutku"
U Sudu BiH danas će biti održano ročište na kojem će se preispitivati ranija odluka Suda prema kojoj je odbijen prijedlog da se Darku Elezu odredi pritvor zbog krivičnih djela za koja ga Tužilaštvo BiH tereti u predmetu poznatom pod nazivom "Lutka", nakon što je on izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.
19.08.2021. u 09:20
get url
text

Kako nam je kazao Elezov advokat Senad Kreho, odbrana će se ponovo protiviti njegovom procesuiranju u sklopu tog predmeta, bez obzira na to što mu je u međuvremenu oduzeto državljanstvo Srbije.

- Njemu je prilikom donošenja odluke o izručenju Sud dao garanciju da neće biti procesuiran za "Lutku", nije mu Vulin (Aleksandar, ministar unutrašnjih poslova Srbije, op.a.) dao garanciju i mi ostajemo pri tome da mu se ne može suditi u tom predmetu - kaže Kreho.

Podsjetimo, početkom marta, nakon što je Darko Elez izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te nakon održanog ročišta za određivanje pritvora, odlučeno je da mu se pritvor ne može odrediti zbog predmeta "Lutka", ali mu je pritvor određen zbog krivičnih djela koja je dokumentovao MUP RS-a, a koja su počinjena znatno kasnije.

U pitanju su teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Riječ je o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ranije je saopćilo da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez.

Darko Elez izručen je iz Srbije u BiH 3. marta.

On je u decembru po potjernici Interpola Sarajevo uhapšen u Beogradu gdje je živio i radio duži niz godina.

U Srbiji je izdržao kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Eleza potvrđena optužnica iz slučaja "Lutka" tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ranije je za 13 optuženih u predmetu "Lutka" izreklo skoro 100 godina zatvora.

Bojan Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, dok su Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina dobili po osam godina zatvora. Ljubiša Lalović i Azim Kajević su osuđeni na po 5 godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Nermin Tahirović i Elvis Zlatić na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

Proglašeni su krivima za organizovani kriminal i više teških djela, između ostalog ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića, te Zorana Goluba Čarlame, pokušaj i dogovor za ubistvo Đorđa Ždrale, te nekoliko pljački transporta novca.

U odvojenom postupku, bivša misica i Playboyeva zečica Slobodanska Tošić osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Ždrale, a Davor Mandić na šest godina zbog pranja novca ove kriminalne ghrupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.