Drugi sudovi koje je kontaktirao Birn nisu donijeli sličnu odluku.

Novinarima koji prate suđenja u Sudu BiH od ove sedmice ponovo je traženo da nose maske prije ulaska u sudnice. Iz Suda Bosne i Hercegovine objasnili su da prate preporuke Federalnog ministarstva zdravstva o preporučenom nošenju maske "u zatvorenom prostoru u kojem se nalazi veći broj osoba, gdje se stvara gužva", pa su naložili nošenje maske u sudnicama tokom trajanja ročišta.

- Mjera će trajati dok za tim postoji potreba - naveli su iz Suda BiH.

U drugim sudovima u Sarajevu i Banjoj Luci takve mjere još nisu donesene. U Općinskom Sudu u Sarajevu promjena u odnosu na posljednjih nekoliko mjeseci nema, tako da maske nisu obavezne za pristup ročištima. Kako je rečeno iz Kantonalnog suda u Sarajevu, odluka o nošenju maski je za sada preporuka, ali nije donesena odluka o obaveznom nošenju u sudnici.

- Trenutno ne raspolažemo informacijom da li će se u narednom periodu donijeti takva odluka - rečeno je iz ovog suda.

Ni Osnovni sud u Banjoj Luci nije donio odluku o ponovnom nošenju maski u sudnicama tokom trajanja ročišta.

- U svakom slučaju, Osnovni sud u Banjoj Luci će, kao i do sada, poštovati preporučene epidemiološke mjere i odluke nadležnih organa - navedeno je u odgovoru.

Tokom pandemije koronavirusa, u pravosudnim institucijama BiH, u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi, nošenje zaštitnih maski tokom ročišta bilo je obavezno.