open-navfaktor-logo
search
Pročitana presuda
Sud BiH oslobodio pripadnike Ravnogorskog pokreta
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu "ravnogorskog" udruženja u martu 2019. godine u Višegradu.
16.12.2021. u 11:45
get url
text

VEZANI TEKST - Suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta: Policija nije provjeravala učesnike ravnogorskog skupa u Višegradu

Optuženi nisu prisustvovali čitanju presude, prenosi N1.

Sladojevića, Aleksića i Lečića optužnica tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao "Draževina", te da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Sladojević, kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske", i Aleksić su optuženi da su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, dok je Lečić prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.