Subota, 25.06.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Sud BiH oslobodio Dragana Mektića i ostale

Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je po svim tačkama optužnice bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, koji je bio optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Odgovornosti su oslobođeni i Igor Golijanin, bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH, Samir Agić, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo, koji su suoptuženi u ovom predmetu.

Mektića, Golijanina, Agića i Garapliju Tužilaštvo BiH teretilo je da su "zloupotrebom položaja i ovlasti počinili krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura".

Sud BiH prvobitno optužnicu protiv Mektića i ostalih nije potvrdio, a nakon što je postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović dostavila izmijenjenu optužnicu, ona je na koncu potvrđena.

Suđenje Mektiću i ostalima počelo je 4. juna 2020. godine, pet mjeseci nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njih.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mektić je od početka procesa tvrdio da je optužnica protiv njega iskonstruisana, a sve u znak odmazde zbog njegovog kritikovanja rada te institucije na čelu s tadašnjom glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh