open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće
Sud BiH odbio žalbu na odluku o imenovanju članova CIK-a BiH
Sud Bosne i Hercegovine je 24. augusta 2022. godine odbacio kao nedopuštenu tužbu Branka Petrića, Novaka Božikovića i Sanje Stanimirović-Ostojić protiv odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  o imenovanju članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
29.08.2022. u 14:18
get url
text

- Kako je u konkretnom slučaju, u skladu sa članom 2.5. stav 6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, imenovanje članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, to je Apelaciono vijeće za upravne sporove mišljenja da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u postupku imenovanja članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona Bosne i Hercegovine - stoji u odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, saopćio je CIKBiH.

U odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine stoji i da akt tuženog ne predstavlja upravni akt kojim je rješavano o izvjesnom pravu ili obavezi tužitelja u nekoj upravnoj stvari, već o odluci koja predstavlja akt imenovanja u okviru nadležnosti i djelokruga rada institucija Bosne i Hercegovine  što je stvar o kojoj neposredno na osnovu ustavnih ovlaštenja odlučuje Parlamentarna Skupština  Bosne i Hercegovine – Zastupnički dom.

{$galerijaFotografija}

 

Sud BiH odbio žalbu na odluku o imenovanju članova CIK-a BiH - 29. 8. 2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.