open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da se Osmanu Mehmedagiću zabrani rukovođenje OSA-om
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću i uposleniku te agencije Muhamedu Pekiću odrede mjere zabrane, saznaje Faktor.
12.11.2020. u 13:53
get url
text

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, kao i resursa i kapaciteta OSA-e BiH. Uz optužnicu je od Suda zatraženo određivanje mjere zabrane obavljanja službene dužnosti do okončanja krivičnog postupka.

Prvo ročište u ovom predmetu je održano u ponedjeljak, 10. novembra.

VEZANI TEKST - Advokatica Nožica: Cilj ovdje nije presuda, cilj je Mehmedagiću po svaku cijenu "skinuti glavu"

Postupajući tužilac Oleg Čavka je, podsjetit ćemo, uz izricanje mjere zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e zatražio i zabranu kontakta sa uposlenicima te agencije, pravdajući to potrebom "neometanog vođenja postupka".

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhu, kako su ocijenili, privatnih i ličnih interesa kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Anonimnu krivičnu prijavu u kojoj je iznesen niz optužbi na račun Mehmedagića potpisali su "nezadovoljni uposlenici OSA-e", ali se ispostavilo da je prijavu poslala službenica Općine Novi Grad Sarajevo Amina Ohranović, što je ona i priznala istražiteljima Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ohranović je, tvrdi, prijavu predala na nagovor Mirele Bubalo, savjetnice federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Ministar je u javnim istupima izbjegavao odgovore na medijske upite, interpretirajući optužbe Ohranović kao "medijske konstrukcije", uprkos činjenici da ga za lažno prijavljivanje nisu optužili mediji već njegova saradnica.

S obzirom da je lažno prijavljivanje krivično djelo, predmet je formiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali je državni tužilac Oleg Čavka izuzeo taj predmet, te javnosti nije poznato da li su do sada poduzete bilo kakve istražne aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.