open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće
Sud BiH danas izriče drugostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas će izreći drugostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu.
28.04.2022. u 08:34
get url
text

Vijeće je u septembru 2021. uvažilo Mahmuljinovu žalbu i ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" nad zarobljenim vojnicima i civilima na području Vozuće i Zavidovića, te odredilo ponovno suđenje.

Istom presudom je utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija "Proljeće 95" i "Farz" u julu i septembru 1995. ubili više od 50 zarobljenih pripadnika VRS-a, te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila, prenio je Birn.

Tužilaštvo je u završnim riječima na obnovljenom suđenju tražilo da se Mahmuljin oglasi krivim i da mu se izrekne kazna u skladu sa zakonom.

Mahmuljinovi branioci, advokati Nermin Mulalić i Vasvija Vidović, nakon iznošenja završnih riječi, predložili su Vijeću da optuženog oslobode po svim tačkama optužnice, navodeći da Tužilaštvo nije provelo dokaze kojima bi sa apsolutnom sigurnošću dokazalo krivicu njihovog klijenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.