open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Sud BiH: Ahmet Sejdić nije kriv!
Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim, kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović
16.07.2019. u 13:53
get url
text

Ahmet Sejdić, heroj odbrane Goražda, oslobođen je optužbi za ratne zločine. Radi se o prvostepenoj presudi koja je izrečena na Sudu Bosne i Hercegovine. Sejdić je današnjom presudom oslobođen svih optužbi.

- Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim - kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Sejdića su na izlasku iz sudnice dočekale stotine njegovih saboraca, koji su se okupili ispred Suda BiH kako bi podržali heroja odbrane regije Goražde.

{$galerijaFotografija}

Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodilo da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, u periodu od jula 1992. do sredine februara 1993., Ahmet Sejdić, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio, dozvolio, omogućio, saglasio se ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanja prema civilima i ratnim zarobljenicima, te iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine stanovništva.

Sejdić je na lični zahtjev 1996. godine demobilisan iz Armije u činu pukovnika, nakon čega se posvetio radu u privredi, kao direktor Javnog preduzeća BH šume. Jedan je od simbola odbrane Goražda i nosilac je Zlatnog ljiljana. Sejdiću su u ratu ubijeni brat, sestra i otac.

Suđenje Sejdiću je počelo u maju 2016. godine.

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, državno Tužilaštvo je tražilo osuđujuću a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

ahmet sejdic presuda, birn 3.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.