Prvostepena presuda

Sud BiH: Ahmet Sejdić nije kriv!

Objavljeno: 16.07.2019. u 13:53

Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim, kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović

Ahmet Sejdić, heroj odbrane Goražda, oslobođen je optužbi za ratne zločine. Radi se o prvostepenoj presudi koja je izrečena na Sudu Bosne i Hercegovine. Sejdić je današnjom presudom oslobođen svih optužbi.

- Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim - kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Sejdića su na izlasku iz sudnice dočekale stotine njegovih saboraca, koji su se okupili ispred Suda BiH kako bi podržali heroja odbrane regije Goražde.

Foto: BIRN

Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodilo da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, u periodu od jula 1992. do sredine februara 1993., Ahmet Sejdić, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio, dozvolio, omogućio, saglasio se ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanja prema civilima i ratnim zarobljenicima, te iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine stanovništva.

Sejdić je na lični zahtjev 1996. godine demobilisan iz Armije u činu pukovnika, nakon čega se posvetio radu u privredi, kao direktor Javnog preduzeća BH šume. Jedan je od simbola odbrane Goražda i nosilac je Zlatnog ljiljana. Sejdiću su u ratu ubijeni brat, sestra i otac.

Suđenje Sejdiću je počelo u maju 2016. godine.

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, državno Tužilaštvo je tražilo osuđujuću a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Izvor:   Faktor/Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije