open-navfaktor-logo
search
Javnost iščekuje
Subvencije važe još samo za juni, ima li Vlada FBiH drugi set mjera za oporavak ekonomije?
Stanje nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine ukinuto je 31. maja, što znači da će porezni obveznici, u skladu sa Zakonom o ublažavnju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom, imati na pravo na subvenciju za mjesec juni.
05.06.2020. u 07:46
get url
text

I šta dalje, šta čeka ekonomiju, desetke hiljada radnika, poslodavce u FBiH? Odgovor smo pokušali naći u Vladi FBiH na čiju smo adresu poslali upit 27. maja. Dobili smo odgovor da je naš upit proslijeđen u Ured premijera FBiH Fadila Novalića. To je bilo sve. Odgovor na pitanje o najavljivanom drugom setu mjera i njegovoj sadržini čeka javnost. Savjetnik premijera Goran Miršačić, kojeg smo posljednjih dana bezuspješno pokušavali dobiti na telefon, 6. maja je za Faktor izjavio da Vlada FBiH radi na pripremi drugog seta ekonomskih mjera.

- U pitanju su dokumenti koji će za cilj imati pokretanje poslovnog ciklusa. Namjera je da se osiguraju mjere za što brži oporavak privrede te se stvore pretpostavke za ubrzan ekonomski rast – poručio je skoro prije mjesec Miraščić.

Kada će svjetlo dana ugledati taj set mjera ne znaju ni u Savezu samostalnih sindikata BiH, dok su nam u Udruženju poslodavaca FBiH kazali da je "sve još u razradi".

- Mi smo informisani, i to usmeno na sjednici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH. Suština je sljedeća, predviđen je Garantni fond u iznosu od 200 miliona KM. Polovinu bi osigurala Vlada FBiH, a drugih 100 miliona KM Evropska banka. Garantni fond bi služio kao garancija u Razvojnoj banci za kredite privrednicima. Pretpostavka je da bi komercijalne banke na osnovu tih garancija mogle izdati kredita u iznosu najmanje 800 miliona KM. 

Kada su ti krediti u pitanju, bile bi dvije ciljane grupe firmi. U pitanju su mali obrti, firme sa desetak-petnaestak radnika gdje je zabilježen znatan broj otkaza. Druga ciljana grupa bile bi velike kompanije, koje bi brzo mogle izaći na tržišta, zaposliti nove radnike… Velike kompanije skoro u pravilu nisu otpuštalE radnike. Moramo biti svjesni da će vladati ogromna nezaposlenost, mnogo naših ljudi vratilo se iz Zapadne Evrope i ovdje će pokušati doći do posla. Šansa za sve one bez posla bit će velike firme. Zato je planirano intenziviranje javnih radova, cestogradnje. Ponavljam, ovo nam je sve kazano, vidjet ćemo šta će biti u predloženom dokumentu – rekao nam je nedavno Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.