open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Subvencije: Umjesto 682 djece sa liste čekanja, u privatne vrtiće se upisalo 454
Upisano je 171 dijete uzrasta od tri godine do polaska u školu, dok je 96 djece upisano u vrtiće zato što u općinama njihovog stanovanja nije bio raspisan konkurs za njihove uzrasne skupine jer nije bilo mjesta za upis te djece, pojašnjava Ivazović
07.10.2019. u 07:52
get url
text

Četiri stotine i pedesetčetvero djece sa liste čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva početkom septembra krenulo je u privatne sarajevske vrtiće, a njihov boravak subvencionira Vlada Kantona Sarajevo sa po 200 KM mjesečno. 

Kako je za Faktor kazala Azra Ivazović, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno obrazovanje i inkluziju Kantona Sarajevo upisano je 187 djece uzrasta od šest mjeseci do tri godine.

- Upisano je 171 dijete uzrasta od tri godine do polaska u školu, dok je 96 djece upisano u vrtiće zato u općinama njihovog stanovanja nije bio raspisan konkurs za njihove uzrasne skupine jer nije bilo mjesta za upis te djece – pojašnjava Ivazović.

Iako se prvobitno govorilo da je na listama čekanja JU Djeca Sarajeva ostalo 682 djece, taj broj je nakon završetka upisnog roka ipak manji za 228 djece.

Ivazović ističe da prema podacima sa kojima Ministarstvo raspolaže jeste da je JU Djeca Sarajeva u međuvremenu, nakon okončanog javnog poziva, osposobila dodatni prostor za prijem djece.

- Pozivali su roditelje djeca sa lista čekanja kako bi se upisala djeca u općinama gdje je osigurano još prostora u vrtićima. Međutim, mi tačan podatak još nemamo. Tražit ćemo od Javne ustanove poimenično koja su to djeca koja su dodatno sa liste čekanja, koja je bila objavljena u julu mjesecu, primljena u Javnu ustanovu – pojašnjava Ivazović.

Ističe kako je bilo roditelja koji su se javili pred sami kraj kazavši kako uopće nisu znali za upis.

- Mi smo zbog toga što su roditelji zvali i ukazivali na to da nisu znali za rok za podnošenje prijava, produžili rok za upis još pet radnih dana – ističe.

Ivazović smatra da problem za roditelje nije predstavljalo to što su trebali dostaviti nekoliko dokumenata za upis djece i da to nije razlog što je broj djece manji u odnosu na prvobitnu cifru.

- Za subvenciju vrtića Vlada Kantona Sarajevo će iz budžeta izdvojiti više od 363 hiljade KM – zaključuje Ivazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.