Roditelji će moći djecu upisati u privatne vrtiće a mjesečno će Vlada subvencionirati sa po 200 maraka mjesečno.

To je danas na press konferenciji kazao premijer KS Edin Forto.

Podsjećamo, ranije je Vlada KS donijela odluku da subvencija bude 100 KM.

- Trenutno smo zemlja koja u cijeloj Evropi ima najniži obuhvat djece koja idu u vrtiće. Ovo je jedna mjera koja će koštati između pet i sedam miliona KM godišnje. Ovaj budžet je kraći za 160 miliona KM i prebacivanje ovog iznosa za tu namjenu je najbolji pokazatelj naše namjene da se ovom pitanju posveti što više pažnje - kazao je Forto.

Ministrica Naida Hota-Muminović kazala je da je Vlada KS opredjeljena da ovom pitanju da pažnju koju zaslužuje. Istakla je da su se prijavila 33 vrtića na Javni poziv za prijem djece sa liste čekanja i ostvarivanje subvencije. Kazala je da je 3.000 djece na listi čekanja, a da se očekuje da će 2.500 djece ostvariti to pravo s obzirom da se ne prijave ni svi vrtići niti sva djeca sa liste čekanja. Navela je kako neće biti zastoja u isplati jer će biti izdvojen dovoljan iznos novca.

- Nakon što roditelji predaju aplikacije u privatnim vrtićima očekujemo da ćemo imati tačan iznos koliko će to koštati na godišnjem iznosu. Istakla je da joj je drago da su uspjeli izdvojiti sredstva kao i prošle godine - kazala je Hota-Muminović.

Forto je istakao da je ovo dobra mjera što pokazuje i broj zainteresiranih roditelja i djece, gdje se broj skoro utrostručio. Kazao je da postoje indicije da roditelji djecu prijavljuju u JU Djeca Sarajeva kako bi ostvarili subvenciju u privatnom vrtiću i da ni to nije problem, jer žele da djeca idu u vrtiće.

Kazao je da su na današnjoj sjednici Vlade KS donesene još neke važne odluke a tiču se automatizacije svih semafora u KS, što će utjecati na ubrzavanje odvijanja gradskog prijevoza u KS.

Osvrnuo se i na čistoću grada te je istakao kako je napravljen značajan napredak.

- Ubacili smo dovoljan broj radne snage, imamo kontakt sa građanima gdje se u realnom vremenu odgovara građanima, uklanjanjem deponija, čišćenjem ulica i parkova. Svjesni smo koliki je ovo problem bio i uradili smo koliko se moglo uraditi. Fokus ove Vlade će biti da Sarajevo bude konstantno čist grad. Građani uslikaju smeće u parku i izraze nezadovoljstvo a ekipe odmah reagiraju na prigovore. Promijenili smo svijest o čistoći grada – kazao je Forto.