open-navfaktor-logo
search
Iskusni stoper
Subotić nije zaboravio gdje je rođen: Nijemcima ispričao životni put na koji je krenuo iz Banje Luke
Nekadašnji fudbalski reprezentativac Srbije Neven Subotić itekako je poznato ime u bundesligaškim okvirima.
29.12.2020. u 17:26
get url
text

Iskusni stoper koji je branio boje Mainza, Borussije Dortmund, Kolna i Union Berlina od septembra ove godine nosi dres turskog Denizlispora.

Inače, Subotić je rođeni Banjalučanin, no za Bosnu i Hercegovinu nije nastupao, a jedan je od onih fudbalera koji je mogao birati između čak reprezentacije četiri zemlje. Ipak, nije zaboravio gdje je rođen.

- Rođen sam u Banjoj Luci, u Bosni i Hercegovini, no tamo sam proveo samo manji dio djetinjstva. Moji roditelji su iz Bosne i Hercegovine, a u trenutku kada su napuštali zemlju tada je to još bila Jugoslavija. No, nakon što je bilo izvjesno da će se desiti rat moji su roditelji napustili zemlju, bilo je to prije početka rata - priča Subotić gostujući u jednoj njemačkoj emisiji.

I početak života porodice Subotić u Njemačkoj vezan je za fudbal. Nevenov otac bio je dobar fudbaler, a s obzirom na to da je lokalni klub trebao igrača, Subotići su od kluba dobili na korištenje potkrovlje u klupskim prostorijama. Bio je to njihov stan u Njemačkoj.

- U to vrijeme nismo pratili trendove, niti smo bili u mogućnosti imati najnovije stvari, niti često putovati - prisjeća se Subotić.

Kao pravoslavac nije pohađao časove vjerovauke, ali je s još dvojicom kolega iz razreda bili muslimani znao šta raditi u "slobodno vrijeme".

- Bili smo oslobođeni vjeronauke i smješteni u praznu učionicu, a jedan od njih dvojice imao je tenisku lopticu. Jednostavno smo sklonili stolove i stolice i zaigrali fudbala, to je bio čas "religije" za nas - prisjeća se Subotić fudbala koji je igrao sa Kurdom i Afganistancem, a kaže da je druženje s njima bila prilika da upozna ljude različitih kultura i religija.

Fudbal kao omladinac igrao uglavnom u najnižem nivou, da bi sa 17 godina dobio priliku da odradi probu u Mainzu, kojeg je tada vodio sadašnji menadžer Liverpoola Jurgen Klopp.

- Bilo je nerealno, jer je to bila Bundesliga, a u Americi (porodica se odselila 1999. godine) je fudbal bio relativno loš. No, ja sam odjednom stajao među divovima, za mene je do bio fantastičan trenutak.

Nevenova djevojka Shari, koju je upoznao u prvim mjesecima karijere u Dortmundu, kaže da je u jednom trenutku Subotić imao pet automobila i veliku kuću. No, mnogo toga se promijenilo. Ne, nije iskusni stoper bankrotirao već je odlučio rasprodati auta, ako i kuću, a danas žive u stanu od 49 kvadrata.

- Mnogo sam sretniji danas kada sve to nemam nego tada kada sam sve to imao - kaže Subotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.