Stvaranje šampiona: Grla iz ergele u Eskisehiru poznaju na svim hipodromima

objavljeno: 04.02.2018. u 10:41

Ergela "Ciftlikat-I Humayun" u turskom Eskisehiru duže od dva stoljeća uzgaja šampionska grla čistokrvnih arapskih konja.

Ergelu za uzgoj elitnih konja osnovao je osmanski sultan Mahmut Drugi daleke 1815. godine, a u protekle tri i pol decenije o ergeli brine turska Generalna direkcija za poljoprivredu (TIGEM), javlja Anadolu Agency.

Višestoljetna tradicija i iskustvo uzgoja elitnih ždrebadi eskisehirsku ergelu svrstavaju na sam tron uzgoja šampionskih grla u Turskoj i šire.

Šef Odjela za uzgoj konja pri Direkciji za Poljoprivredu Eren Karabulu u razgovoru s novinarom AA istakao je da je ime ergele odveć ispisano zlatnim slovima na svim hipodromima u regiji i da osoblje na farmi i dalje predano radi na uzgoju novih šampionskih grla.

Karabulut je kazao da trenutno raspolažu sa 124 kobile i 12 pastuha.

- Trenutno imamo 110 ždrebnih kobila. Od početka godine smo dobili 29 novih ždrebadi. U prosjeku godišnje na farmi svijet dođe 100 novih grla - kazao je Karabulut.

Ističući kako se godišnje u dva navrata organiziraju prodaje dvogodišnjih ždrebadi, Karabulut je kazao kako je prošle godine farma na prodaji zaradila sedam miliona turskih lira, ili blizu tri miliona KM.

- Ove godine planiramo prodaju 90 dvogodišnjih ždrebadi koja bi trebala dostići vrijednost od osam miliona lira (oko 3,5 miliona KM - rekao je Karabulut i dodao da će na prodaju biti i mlađa braća šampionskih grla Darhadira i Karauzuma.