open-navfaktor-logo
search
Napala je rulja
Studentica u Indiji postala primjer borbe muslimanki da zaštite pravo na hidžab
Muskan Khan, studentica iz indijske države Karnataka, koja je postala simbol otpora i primjer borbe muslimanskih žena da zaštite svoje pravo na nošenje hidžaba, odnosno marame, izjavila je da je "ponosna Indijka" koja nema razloga za strah.
10.02.2022. u 13:22
get url
text

Ranije ove sedmice, na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje studenticu Muskan Khan koju je opkolila rulja muškaraca sa šalovima boje indijskog šafrana, koja se smatra hinduističkim simbolom, ali je također povezana s vladajućom Bharatiya Janata strankom.

Khan je hvaljena zbog hrabrih postupaka i suočavanja s mafijom nakon što je u utorak stigla na koledž u južnom gradu Mandya. Dok je grupa koja ju je opkolila više puta uzivikivala "Jai Sri Ram" (Zdravo, gospodaru Ram), Khan je vikala "Allahu ekber" (Bog je veliki) dok su je odvodili zvaničnici koledža.

Rekla je da se nije uplašila kada se suočila s neprijatnom grupom.

- Sjetila sam se Allaha jer kad Ga se sjetimo, dobijemo mnogo hrabrosti i moći. Stoga sam vikala Allahu ekber - rekla je.

Odluka koledža u Karnataki da zabrani studenticama nošenje marame u učionicama izazvala je gnjev u dijelu javnosti u Indiji. Oni koji protestuju zbog tog poteza kažu da Ustav dopušta Indijcima da nose odjeću po svom izboru i pokazuju vjerske simbole.

Muslimanski studenti osporili su taj potez na sudu. Vrhovni sud u Karnataki proslijedio je slučaj višem sudskom vijeću.

Iako je zabrana hidžaba na koledžu za nju bila razočaravajuća, Khan je rekla da je oduševljena podrškom koju je dobila.

- Svi mi šalju ljubav, podršku... Nisam uplašena. Ima ljudi koji su zalutali, ali su i oni moja braća. Sigurna sam da će uskoro sve biti u redu - rekla je Khan, koja tvrdi da su je podržali direktorica fakulteta i ostalo osoblje.

Navodeći da se samo bori za svoja prava, djevojka je rekla da čeka ročište Vrhovnog suda.

- Čekam saslušanje Vrhovnog suda i naš veliki Ustav nije protiv nijedne vjere. Ponosna sam na to - rekla je Khan koja vjeruje u Indiju kao zemlju u kojoj prevladava vjerski sklad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.