open-navfaktor-logo
search
Obavljanje prakse
Studenti vraćeni u zakonske okvire: Sporazum Univerziteta u Tuzli i UKC-a na koji se čekalo gotovo 15 godina
Sporazum kojim će studentima Medicinskog, Farmaceutskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli biti omogućena praksa na klinikama Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Tuzla, potpisan je u uredu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.
Rešad Dautefendić
21.01.2023. u 08:13
get url
text

- Zahvaljujući podršci premijera i saradnji rektorice Univerziteta (Nermina Hadžigrahić, op. a.) i mene kao v. d. direktora UKC-a, potpisali smo sporazum o akademskoj i ekonomsko-poslovnoj saradnji, koji će biti temelj i iskorak. Najveći broj stručnjaka s UKC-a učestvuje u pisanju naučnih radova i mi ćemo na ovaj način biti prepoznatljivi i moći ćemo da apliciramo na projekte Evropske unije - rekao je v. d. direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

UKC Tuzla započeo je proces nabavke nove opreme za šta je Vlada TK izdvojila više od 10 miliona KM, pa će studenti imati priliku da se u praksi susretnu s najnovijom tehnologijom.

- Okvirni sporazum je nastavak uspješne saradnje, bitan posebno za nas koji se bavimo biomedicinskim i zdravstvenim naukama jer naši studenti tamo stječu značajna znanja i vještine iz područja kliničkih, predkliničkih i drugih naučnih disciplina. To je korak naprijed u naučno-istraživačkom radu, zajedničkom istupanju i projektima - kaže Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

UKC je ustanova koja našim studentima pruža dovoljno znanja i vještina, dodala je rektorica Hadžigrahić i istakla da se to pokazalo prilikom zapošljavanja.

- Sama činjenica da smo od 2008. godine čekali ovakav sporazum između dvije naše najznačajnije ustanove za TK dovoljno govori. Sretan sam da su usaglašeni najvažniji elementi, da je Vlada TK bila jedna vrsta supervizora i da smo za sve osigurali sredstva potrebna za realizaciju. Vlada TK će i dalje insistirati da UKC i Univerzitet svoju saradnju podignu na najviši mogući nivo - rekao je premijer Halilagić.

Studenti su sve vrijeme obavljali praksu na UKC-u, ali je ta praksa sada regulirana i formalno-pravno, kako za Univerzitet tako i za najveću zdravstvenu ustanovu u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.